Зеленски: Без лажне скромности - Украјинци су послали Гагарина у свемир

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаВладимир Зеленски
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски изразио је мишљење да су украјински научници одиграли кључну улогу у слању првог човека у свемир. Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова се запитала: ако је тако, зашто Кијев и даље не осваја свемирска пространства.
„Без лажне скромности рећи ћу да без Украјине он не би био могућ. Украјински конструктори су одиграли кључну улогу у реализацији совјетског свемирског програма“, рекао је Зеленски, поводом годишњице првог лета човека у свемир.

Портпаролка руског МИП-а је приметила да украјинским конструкторима годинама ништа не смета да освајају свемирска пространства.

„Русија никада није делила славу свемирских победа. Сателити, ракете и осмех Гагарина – све је то заједничко и припада свим 15 република СССР: Русији, Азербејџану, Јерменији, Белорусији, Грузији, Казахстану, Киргизији, Летонији, Литванији, Молдавији, Таџикистану, Туркменистану, Узбекистану, Украјине и Естонији. Научницима, радницима, учитељима, лекарима, војницима и свима који су радили на постизању овог невероватног циља“, написала је Захарова на фејсбуку.

„Штета што су најсјајнија достигнућа кијевског режима постали необуздани бес, русофобија и реинкарнација националистичких идеологија са нацистичким симболима“, закључила је она.

У свету се 12. априла обележава Дан космонаутике. Ове године навршава се 60 година од када је ракета-носач „Восток“ у орбиту лансирала свемирску летелицу „Восток 1“ у којој се налазио совјетски космонаут Јуриј Гагарин – први човек у свемиру. Након што је направио један круг око Земље, Гагарин је слетео у Саратовску област.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала