Алијев: Азербејџан нема војне планове у Карабаху

© Фото : Пресс-служба президента Азербайджана / Уђи у базу фотографијаПредседник Азербејџана Илхам Алијев
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Пратите нас
Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да Баку нема војне планове на граници са Јерменијом.

„Питали сте шта ће се догодити након што руски мировни контингент напусти регион. Имамо границе са Јерменијом у Товузу, у Зангалану. Наше граничне трупе су у непосредној близини јерменске стране. Постоје ли инциденти? Не. Нема јерменске војске. Она је деморализована, наше трупе су на пет метара. Али ми немамо никакве војне планове“, рекао је Алијев на конференцији „Нови поглед на Јужни Кавказ: Постконфликтни развој и сарадња“ на Дипломатској академији у Бакуу.

По његовим речима, питања подижу планови за модернизацију јерменске војске заједно са Русијом.

„Пренели смо свој став руским партнерима. Због чега би се то радило? Свака мисао о освети биће жестоко сузбијена“, истакао је председник Азербејџана.

Азербејџански председник је додао да је Баку спреман да побољша односе са Јереваном у случају „позитивних сигнала“ са јерменске стране.

„У случају позитивних сигнала са јерменске стране за побољшање односа, ми смо такође спремни да учинимо све што је у нашој моћи“, прецизирао је он.

О „Искандерима“ у Карабаху

Алијев је навео и да је са руским председником Владимиром Путином разговарао о информацијама о откривању ракета „Искандер М“ у Карабаху.

Са мојим руским колегом Владимиром Путином разговарао сам телефоном 1. априла. Обично се, као што знате, две стране договарају о садржају телефонских разговора, дају се заједничке, договорене информације. Али ја ништа не кријем од азербејџанског народа и верујем да азербејџански народ треба да зна за све. Разговарали смо о овом питању. По мом упутству, Министарство одбране Азербејџана послало је званично писмо са фотографијама и доказима. Али за сада смо нисмо добили никакав одговор“, објаснио је Алијев.

Истовремено, Алијев је изјаве званичног Јеревана о ракетама назвао „чудним“.

„Они час говоре о ракетама које нису експлодирале, час говоре да је то тајна. Значи, они су ипак коришћене. Чекамо званични одговор од Јеревана. Рећи ћу вам још нешто – имамо довољно информација, али чекамо званична објашњења“, резимирао је Алијев.

Раније је Азербејџан објавио да је открио фрагменте ракета „Искандер М“ које је, према наводима Бакуа, Јерменија употребила током ескалације у Карабаху у јесен 2020. године. Фрагменти су показали представници Азербејџанске агенције за уклањање мина. Агенција је саопштила да су фрагменти две ракете пронађени у граду Шуша 15. марта током чишћења територије од мина, али није објашњено на основу чега је закључено да су оне употребљене у јесен 2020. године.

Крајем септембра 2020. године у Нагорно-Карабаху су настављена борбена дејства која су била наставак дуготрајног сукоба у којем је било жртава међу цивилним становништвом. Стране су неколико пута покушавале да закључе примирје, али је на крају успешан био трипартитни споразум постигнут у ноћи 10. новембра.

Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да у потпуности прекину ватру и размене заробљенике и тела погинулих. Јереван је такође предао Бакуу Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон. Осим тога, у региону су стационирани руски мировњаци.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала