ДНР: Операција украјинских снага безбедности у Донбасу – геноцид

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаТрагови метака на прозорима куће у Доњецкој области
Трагови метака на прозорима куће у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Пратите нас
Када је Кијев прогласио почетак војне операције у Донбасу 2014. године тиме је легализовао своје злочине у том региону, каже председник Народног савета самопроглашене Доњецке Народне Републике Владимир Бидјовка поводом седмогодишњице покретања операције. Према његовим речима, операција украјинских снага безбедности је геноцид.

Подсетимо, Савет националне безбедности и одбране Украјине је 13. априла 2014. године донео одлуку о спровођењу „антитерористичке операције“ (АТО) у Донбасу уз ангажовање Оружаних снага.  Четири године касније формат операције промењене је у „операцију обједињених снага“.

„Суштински, проглашењем тзв. ‘АТО’ легализовани су злочини кијевске мајданске власти према Донбасу“, рекао је Бидјовка.

© REUTERS / OLEKSANDR KLYMENKOПрипадник украјинске војске у Доњецку
ДНР: Операција украјинских снага безбедности у Донбасу – геноцид - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Припадник украјинске војске у Доњецку

Он сматра да је Кијев, тиме што је кренуо тенковима на Донбас, починио злочин не само против становништва у деловима региона који није под његовом контролом него и против свих Украјинаца.

„Ма како украјинске власти називале своје операције, суштина остаје иста. То је геноцид, то је злочин који осуђују у читавом свету и који се само у Украјини представља као нека ослободилачка операција. Против кога они ратују када шаљу дронове са експлозивним направама на стамбене објекте?“, навео је он.

Заменица председника Јавне коморе ДНР Јекатерина Мартјанова истиче да је ова операција била тачка после које више није било повратка.

„Да ли су украјински радикали, који су дошли на власт у Кијеву 2014. године, могли да поступе другачије? Не, јер је идеологија, која је покретала 'хероје' Мајдана предвиђала уништење свега што је повезано са Русијом. Управо против тога се 2014. године дигао Донбас. Украјинске власти нису чуле глас рускојезичног становништва. Вођени својом националистичком идејом они су одлучили да употребе оружје против цивила“, рекла је она.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, на састанцима Контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. усвојила три документа која регулишу кораке за деескалацију сукоба.

Свеобухватни прекид ватре у Донбасу ступио је на снагу 27. јулу прошле године. Ове мере подразумевају потпуну забрану пуцања, размештања наоружања у насељима и у њиховој близини, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Осим тога, предвиђена је дисциплинска одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају бити на снази све док се сукоб не реши у потпуности.

Међутим, од фебруара 2021. ситуација у Донбасу поново је почела да се погоршава.

Прочитајте још:

Ситуацијом у Донбасу и улогом САД у новом заоштравању на истоку Украјине бавио се Душан Пророковић у емисији „Пророк“:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала