Индија дала дозволу за увоз „Спутњика Ве“

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина против ковида "Спутњик Ве"
Руска вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Пратите нас
Генерални контролор лекова Индије дао је фармацеутској компанији „Dr. Reddy's Laboratories Ltd.“ дозволу за увоз вакцине против ковида „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Индију, саопштила је компанија.
„’Dr. Reddy's Laboratories Ltd.’ саопштио је данас да је добио дозволу од Генералног контролора лекова Индије за увоз вакцине ‘Спутњик Ве‘ у Индију за ограничену хитну употребу“, наводи се у саопштењу компаније објављеном на сајту Бомбајске берзе.

„Веома смо задовољни што смо добили дозволу за хитну употребу ‘Спутњика Ве‘ у Индији. Са растом броја случајева оболелих у Индији вакцинација представља најефикасније средство у нашој борби против ковида 19. То ће нам омогућити да допринесемо напорима наше земље у вакцинацији великог дела нашег становништва“, изјавио је копредседавајући и генерални директор компаније Г. В. Прасад.

Одобрење за хитну употребу „Спутњика Ве“ чини га трећом вакцином одобреном за употребу у Индији, заједно са индијском верзијом оксфордске вакцине компаније „Астра Зенека“ под називом „Ковишилд“ и домаћом вакцином „Коваксин“.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. 

Вакцина је регистрована у 60 земаља са укупном популацијом од три милијарде људи. Ефикасност препарата је 91,6 одсто, што је потврђено у часопису „Лансет“, једном од најстаријих и најцењенијих медицинских часописа на свету. Вакцина је изграђена на доказаној и добро проученој платформи хуманих аденовирусних вектора и користи два различита вектора за две дозе током вакцинације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала