Кина поручила Америци: Не играјте се ватром

CC0 / Pixabay / Тајпеј
Тајпеј - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Пратите нас
Кина је данас поручила Сједињеним Америчким Државама да у вези са Тајваном престану да се играју ватром и изразила незадовољство јер Вашингтон намерава да својим званичницима омогући слободније контакте са званичницима тог кинеског острва.

Одлука америчког Стејт департмента о продубљивању односа са Тајваном уследила је усред појачаних кинеских војних активности око острва, укључујући готово свакодневне упаде ваздухопловства у тајванску зону ПВО, наводи Ројтерс.

Кина стога апелује на Сједињене Државе "да се не играју ватром по питању Тајвана, да одмах зауставе било који облик америчко-тајванских званичних контаката, опрезно и на одговарајући начин обраде ствар и не шаљу погрешне сигнале тајванским снагама за независност како не би субверзивно утицале и оштетиле кинеско-америчке односе и мир и стабилност широм Тајванског мореуза", рекао је портпарол Министарства спољних послова Кине.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је у недељу да су Сједињене Државе забринуте због агресивних акција Кине против Тајвана.

У писаном одговору на Блинкенову примедбу, кинеско Министарство спољних послова навело је да је влада имала апсолутну одлучност да заштити суверенитет земље.

"Немојте стајати на супротној страни од 1,4 милијарде Кинеза", додаје се у писму.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала