Кремљ: Русија би могла да буде искључена из западних платних система

© AP Photo / Mark Lennihan, FileМастер картица и виза картица
Мастер картица и виза картица - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Пратите нас
Портпарол руског председника Дмитриј Песков није искључио ризик од искључивања Русије са западних платних система Виза и Мастеркард с обзиром на непријатељски однос бројних држава према тој земљи.
„Можемо са сигурношћу да констатујемо једно ─ да читав низ држава у одређеном облику уводи ограничења против Русије. Та ограничења се манифестују у различитим облицима. Ово је прилично непредвидив процес, стога, у оквиру овог процеса, узимајући у обзир понекад чак и непријатељске облике понашања према нама, ништа се не може искључити“, одговорио је на питање да ли постоји ризик да Русија буде искључена са Визе и Мастеркарда и да то неће бити одлуком Москве.

Према речима Пескова, најбољи начин да се смање или елиминишу сви ризици је стварање система који могу да компензују одсуство одређене услуге и одређених облика финансијске подршке.

Поглед на Велику кремаљску палату и Сабор Светог архангела Михаила у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Русија спремна на све претње које долазе са Запада - и на искључење из система СВИФТ

„Односно, стварање система за јачање суверенитета у свим областима економије, банкарства и тако даље“, додао је он.

Како је рекао, тај процес се одвија постепено и са мањим проблемима, али се ради на стварању националног платног система „Мир“.

„Видимо да је сада тај систем већ довољно ојачао. Да, он још увек није у међународном промету, али ипак постоје земље у којима тај систем може да се користи. И сада више нико не сумња да ће се тај систем на крају проширити глобално“ нагласио је портпарол Кремља.

Песков је раније изјавио да ситуација у светској политици обавезује Русију да узме у обзир све могуће претње које долазе са Запада, укључујући искључење земље из међународног платног система СВИФТ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала