Очи Кијева упрте у Запад: Односи на тесту, потребна дела у погледу Русије

© Depositphotos.com / РalinchakАдминистрација председника Украјине
Администрација председника Украјине - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Пратите нас
Кијев очекује од Запада акције, а не политичке апеле, укључујући јачање санкција против Русије и „Северног тока 2“, изјавила је украјинска вицепремијерка за европске и евроатлантске интеграције Олга Стефанишина, док председник Украјине Владимир Зеленски каже да ће активност Русије бити тест за односе Запада и Кијева.

„Веома је важно било питање шта ми очекујемо од Запада? Дефинитивно ће то бити забринутост, али сматрамо да данас не можемо да говоримо само о политичким апелима. Чекамо дела, важно је говорити о јачању санкција, о потенцијалном увођењу санкција против уског круга председника Русије Владимира Путина, важно је говорити данас о заустављању 'Северног тока 2'“, истакла је она за телевизију ИЦТВ.

Са своје стране, председник Украјине Владимир Зеленски сматра да ће „агресивне акције“ које се приписују Русији у близини граница тестирати однос Запада према Кијеву.

„То, што Руси хоће да ураде је да ескалирају ситуацију толико да покажу да ће се Запад колебати у погледу подршке Украјини и да нас заправо не сматра партнером. То је нека врста теста“, изјавио је Зеленски за часопис „Тајм“.

Зеленски се обратио раније америчком колеги Џозефу Бајдену за помоћ у „обуздавању“ Русије. Како је јавио „Си-Ен-Ен“, Зеленски је изјавио да су САД – „добар пријатељ“ Украјине, али да Бајден „треба да уради више“, како би се пружио отпор Русији и ставила тачка на конфликт у Донбасу.

Са своје стране, шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба је уочи састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, који ће бити одржан данас у Бриселу, изјавио да Кијев мора да преговара са Алијансом о практичној подршци у случају оружане ескалације у Донбасу.  

Раније су шефови дипломатија држава Г7 и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ позвали Русију да прекине „провокације“ у близини границе са Украјином.

Став Москве је да премештање руске војске на територији Русије не би требало да брине друге државе, јер их ни на који начин не угрожава.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала