Руска амбасада замерила Стејт департменту због одбијања да спомене Гагарина

Пратите нас
Амбасада Русије у Вашингтону изјавила је да је амерички Стејт департмент заборавaн након што на својој страници на Фејсбуку на руском језику није поменуо првог космонаута Земље Јурија Гагарина у објави о првом лету са људском посадом у свемир.

У саопштењу Стејт департмента наводи се да jе у понедељак широм света обележена 60. годишњица човековог боравка у свемиру. Осим што није поменуто Гагариново име, у објави се такође не наводи да је прва земља која је лансирала човека у свемир био СССР, а на приложеној фотографији приказан је један од америчких астронаута са америчком заставом на рукаву скафандера.

„Са жаљењем констатујемо да ово није први пут да амерички Стејт департмент показује заборавност када је у питању историја истраживања свемира“, истиче се у саопштењу руске амбасаде.

Дипломатска мисија подсетила је да је Генерална скупштина УН прогласила 12. април за Међународни дан лета човека у свемир у знак сећања на Гагаринов лет, који је пре 60 година, 1961. године, извео први у историји човечанства лет око Земље.

Амбасада је такође саопштила „заборавним колегама“ да Гагаринову бисту могу да виде у Националном музеју ваздухопловства и аеронаутике у Вашингтону. Скулптуре Гагарина такође су постављене у Кливленду, Колорадо Спрингсу, Њујорку, Хјустону и Чикагу.

Руске дипломате подсетиле су и на честитку америчког председника Џона Ф. Кенедија совјетском лидеру Никити Хрушчову након Гагариновог лета и недавног слања астронаута НАСА Марка Ванде Хуја на Међународну свемирску станицу у свемирском броду „Сојуз“, названом у част првог космонаута на Земљи.

Амерички Стејт департмент је, такође, на свом налогу на Твитеру објавило саопштење поводом јубилеја, у којем је честитало празник свим америчким астронаутима, не поменувши првог совјетског космонаута.

​„Надамо се да ће изнете чињенице помоћи америчким дипломатама да се не устручавају да наглас изговоре име првог космонаута Земље“, закључује се у саопштењу амбасаде.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала