Америчка војска се повлачи из Авганистана /видео/

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички председник Џо Бајден објављује одлуку о повлачењу војске из Авганистана
Амерички председник Џо Бајден објављује одлуку о повлачењу војске из Авганистана - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден изјавио је данас да ће Сједињене Државе започети коначно повлачење војске из Авганистана 1. маја, а које ће биће завршено пре 11. септембра.

„Сједињене Државе започињу своје коначно повлачење 1. маја ове године. Нећемо журити. Учинићемо то одговорно, с намером и безбедно и у пуној координацији са нашим савезницима и партнерима, који сада имају више снага у Авганистану од нас“, рекао је Бајден, објавио је Ројтерс.

Бајден је додао да је о својој одлуци разговарао са бившим председником Џорџом Бушом.

„Не можемо да наставимо продужавање и проширење нашег војног присуства у Авганистану, надајући се даћемо креирати идеалне услове за повлачење и ишчекујући другачије резултате. Ја сам четврти председник САД за време чијег мандата су америчке трупе присутне у Авганистану и нећу ту одговорност препустити петом. Време је да окончамо најдужи амерички рат и да вратимо америчке трупе кући“, рекао је Бајден, преноси РТ.

Авганистански талибани - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Талибани запретили: Америка има рок до 1. маја

И место са ког је Бајден објавио ову одлуку, као и датум када повлачење треба да буде окончану, имају симболичну важност.

Бајден је говорио из такозване „Собе за споразуме“ (Treaty room) Беле куће из које је тадашњи председник Џорџ Буш млађи 2001. објавио почетак инвазије на Авганистан, после напада 11. септембра те године у САД на Светски трговински центар у Њујорку и зграду Пентагона, који су били повод за војну акцију у Авганистану.

Бајденова објава није изненађење, пошто је већ најављено да ће он данас обелоданити такву одлуку.

© AP Photo / Hoshang HashimiАмеричка војска је у Авганистану од 2001. године
Америчка војска се повлачи из Авганистана /видео/ - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Америчка војска је у Авганистану од 2001. године

Чланице НАТО такође су почеле да припремају планове за повлачење, будући да су зависне од америчке инфраструктуре и база у Авганистану.

САД су најавиле да ће „наставити да пружају подршку авганистанској војсци и безбедносним снагама“.

Бајден је упозорио талибане да ће их сматрати одговорним за било ког терористу који буде претио САД или њеним савезницима са територије Авганистана.

Подсетимо, САД и талибани потписали су прошле године мировни споразум којим је окончан рат у Авганистану после 18 година, најдужи који су САД водиле у својој историји. Споразумом је предвиђено да ће САД и НАТО повући све војнике из Авганистана до 1. маја 2021. године, ако талибани испуне прихваћене обавезе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала