Глупости и измишљотине: Украјина оптужила Русију да намерава да распореди нуклеарно оружје на Криму

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаВојници на тактичким војним вежбама поморске пешадије и обалске одбране на Криму
Војници на тактичким војним вежбама поморске пешадије и обалске одбране на Криму - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Пратите нас
Министар одбране Украјине Андреј Таран је за време говора у Европском парламенту изјавио да Русија намерава да распореди нуклеарно оружје на Криму. Руски сенатор Сергеј Цеков сматра да је та изјава диктирана жељом да се застраше западне земље.
„Инфраструктура Крима припрема се за потенцијално распоређивање нуклеарног оружја...Присуство нуклеарног оружја на полуострву представља проблеме војно-политичке, правне природе“, рекао је министар, обраћајући се посланицима поткомитета за одбрану и безбедност Европског парламента

Притом, Таран није образложио своју тачку гледишта, нити је изнео доказе у корист те тврдње.

Таран је такође истакао да Русија „представља претњу по националну безбедност Украјине“ и захвалио је европским земљама на помоћи коју пружају Кијеву.

„Веома ми је драго што ваше земље посвећују такву пажњу и што предузимају мере како би покушале да зауставе непријатељске акције Русије на границама Украјине“, додао је украјински министар, истичући да су у Украјини веома забринути због кретања руских војника у близини украјинских граница.

Члан међународног комитета Савета федерације Русије, сенатор са Крима Сергеј Цеков прокоментарисао је изјаву украјинског министра, рекавши да су то све глупости и измишљотине.

„Украјина једноставно шири страх у Европском парламенту и Европској унији. Таран, очигледно, покушава да изазове сажаљење европских земаља према Украјини како би у свој тој буци измолио новац и транше“, рекао је Цеков.

Сенатор је истакао да нема никакве информације о размештању нуклеарног оружја на Криму.

„Распоређивање било каквог оружја на територији Русије је суверено право Руске Федерације. Сви у свету би требало то да разумеју. Украјина намерно стално подстиче војну тему, тему агресије. Схватамо да земље НАТО-а подстичу Кијев на толико агресивну реторику. Русија само предузима узвратне кораке како би осигурала безбедност својих граница“, рекао је Цеков.

Подсетимо, Крим се ујединио с Русијом после референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала