Има ли нафте и гаса: Шта је показало бушење црногорског подморја

CC0 / Pixabay / Налазиште нафте
Налазиште нафте - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Пратите нас
Досадашње бушење црногорског подморја у потрази за нафтом и гасом показало је да су геолошке прогнозе формација, рађене интерпретацијом сеизмичких података, тачне, саопштено је Дневним новинама у Министарству капиталних инвестиција.

Представници тог ресора се надају да ће тако бити до краја бушења које ће, како је најављено, трајати још пет месеци, преноси РТЦГ.

“Бушење се одвија према плану и програму. Ради се контролно бушење како би се омогућило чишћење канала бушотине, као и детаљно каротажно снимање како би се добили значајни подаци о формацијама. Тренутно се буши канал за постављање друге колоне”, прецизирали су у Министарству.

Постројење "Топаз Дрилер", које је у Црну Гору стигло са Малте, почело је бушење подморја 25. марта.

У Министарству капиталних инвестиција су рекли да ће Црна Гора за пет месеци, тачније до краја августа, знати да ли у мору има значајне резерве угљоводоника.

“Даљом анализом електрокаротаже и анализом језгара, знаћемо да ли имамо комерцијалне резерве. За то ћемо морати да издвојимо неко време. Уколико се комерцијалне резерве пронађу, следе студије разраде лежишта и продукције”, објаснили су у Министарству.

Прво истраживање нафте и гаса у црногорском подморју поверено је италијанско-руском концесионару "Енију" и "Новатеку", са којим је влада Црне Горе пре пет година потписала уговор.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала