Кинески гигант није угрожен: Зиђин и даље експлоатише бакар у руднику Јама 

© AP Photo / VISAR KRYEZIUРударско окно у „Трепчи“
Рударско окно у „Трепчи“ - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Пратите нас
Рудник бакра „Јама“ у Бору кинеске компаније Зиђин није затворен и руда се и даље експлоатише. Само су заустављени радови на изградњи три вентилациона окна, сервисног окна и нископа, односно тунела којим се иде ка подземном лежишту руде.

По оцени саветника у Удружењу за енергетику и рударство Привредне коморе Србије, Мирослава Игњатовића, за инвестицију кинеског гиганта не треба страховати, јер овакве забране не могу да је угрозе.

Дан после изјаве министарке рударства и енергетике, Зоране Михајловић, у којој се наводи да су због заштите животне средине „затворили рудник Јама компаније Зиђин, што нико није радио у претходном периоду, иако се знало да је у претходних годину или две било проблема“, уследило је објашњење шта се заправо дешава са овим рудником бакра.

© Sputnik / Лола ЂорђевићЕксплоатација руде бакра у руднику „Јама“ у Бору се несметано одвија, саопштила је кинекса компанија Зиђин, пошто је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић првобитно рекла да је тај рудник затворен због заштите животне средине.
Кинески гигант није угрожен: Зиђин и даље експлоатише бакар у руднику Јама  - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Експлоатација руде бакра у руднику „Јама“ у Бору се несметано одвија, саопштила је кинекса компанија Зиђин, пошто је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић првобитно рекла да је тај рудник затворен због заштите животне средине.

Рудник бакра Јама није затворен

Помоћник министра за рударство и енеретику Дејан Милијановић прецизирао је да рудник „Јама" ради, а да су у њему, због заштите животне средине, заустављени радови на изградњи три вентилациона окна, сервисног окна и нископа.

Инспекција је, како наводе у Министарству рударства и енергетике, Зиђину наложила да радове на више објеката у руднику „Јама" не може да обавља без одобрења Министарства за рударство и енергетику и да морају да имају све потврде од Министарства животне средине, као и готове пројекте.

На питање Спутњика о чему је тачно реч, компанија Зиђин копер је саопштила да су, реагујући на представке грађана који живе у близини места где треба да буду изграђена нова вентилациона окна за рудник „Јама“ у Бору, а и по налогу надлежне рударске инспекције, зауставили припремне радове.

Грађанима смета бука

„Радови су обустављени првенствено због буке која смета мештанима, пошто је реч о надземним пословима, док се експлоатација руде бакра у руднику „Јама“ несметано одвија дубоко под земљом. Припремни радови за изградњу нових вентилационих окана за овај рудник немају никакву директну везу са рударењем у 'Јами', јер оно никога не угрожава“, наглашавају у кинеској компанији.

Објаснили су, такође, да се вентилациона окна постављају близу насељених места и да је због тога важно да људе у кампањи „од врата до врата“ питају шта компанија може за њих да уради. Већ се, како кажу, разговара са представницима месних заједница, на чијим територијама су постављени само торњеви за вентилациона окна која треба да буду изграђена.

© Sputnik / Pavel LisitsynРадови су заустављени на изградњи сервиснок окна,три вентилациона окна и нископу јер су се грађани који живе у близини жалили на буку.
Кинески гигант није угрожен: Зиђин и даље експлоатише бакар у руднику Јама  - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Радови су заустављени на изградњи сервиснок окна,три вентилациона окна и нископу јер су се грађани који живе у близини жалили на буку.

Та вентилациона окна су неопходан саставни део рударских инсталација, постоје у свим рудницима са подземном експлоатацијом како би обезбедили боље радно окружење и добар квалитет ваздуха за рударе. Зато је у борској „Јами“, неопходна изградња  овог сервисног окна и три вентилациона.

Ново сервисно окно, које служи за сревисирање дубљих делова рудника је, како напомињу, тик поред старог, код управне зграде рудника „Јама“.

Када је реч о загађењу реке Пек, Милијановић је навео да су инспектори три министарства – рударства, пољопривреде и заштите средине, утврдили да је замућење те реке кренуло од улива кишне канализације у реку Мали Пек.

Ко загађује Пек

Инспектори су утврдили евентуалан утицај на загађење реке Пек од стране Зиђина, али и других потенцијалних загађивача. Кинеској компанији је дат рок да до 30. априла отклони све што је наложено мерама.

На сајту министарства рударства и енергетике прецизирано је да Зиђин до 30. априла треба да заврши ново постројење за пречишћавање воде. По речима помоћника министра рударства и енергетике, Милијановића, директор Зиђина им је пружио уверавања да ће тако и бити.

© Sputnik / Михаил Воскресенски / Уђи у базу фотографијаНова вентилациона окна, каква постоје у свим рудницима са подземном експлоатацијом, неопходна су како би рударима обезбедили боље радно окружење и добар квалитет ваздуха.
Кинески гигант није угрожен: Зиђин и даље експлоатише бакар у руднику Јама  - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Нова вентилациона окна, каква постоје у свим рудницима са подземном експлоатацијом, неопходна су како би рударима обезбедили боље радно окружење и добар квалитет ваздуха.

У министарству истичу да чврсто стоје иза недвосмисленог става да је заштита животне средине на првом месту када су рударске активности у питању.

Без утицаја на инвестиције Зиђина

Саветник у Удружењу за енергетику и рударство Привредне коморе Србије, Игњатовић изричит је у оцени да те забране никако не могу да утичу на инвестицију кинеске компаније.

„Они ће ускладити своје радове са самим пројектом уколико нису усаглашени. Добили су дозволе и ако је то сада стало значи да радови нису усаглашени са пројектом, нису се нечега придржавали. Али то сигурно неће битно утицати на даљи посао. Превелике су инвестиције да би се то уопште дозволило, да бисмо и ми, а и они дозволили тако нешто“, каже овај стручњак за рударство.

Укупне инвестиције Зиђина у Бор и Мајданпек, током двоипогодишњег стратешког партнерства са Србијом, износе огромних 700 милиона долара, што је двоструко више од цене по којој је кинеска компанија децембра 2018. докапитализовала РТБ Бор.

За три године испунили шестогодишњу обавезу

У овој години компанија у започете пројекте и производњу планира да уложи додатних 408 милиона долара, 50 милиона више него у претходној години, наведено је у листу „Колектив“ некадашњег РТБ Бор, а сада  компаније Србија Зиђин копер.

То значи да ће кинески гигант упола брже, за само три године реализовати улагања која је требало да достигне за шест година. За прве три године оне ће износити више од 1,1 милијарду долара, иако се Зиђин уговором о стратешком партнерству обавезао да ће 1,26 милијарди долара улагања постићи за шест година пословања.

CC0 / пиксабеј / Кинески гигант Зиђин ће за три године у руднике у Бору и Мајданпеку инвестирати 1,1 милијарду долара, готово колико је уговорм о стратешком партнерству било предвиђено за шест година.
Кинески гигант није угрожен: Зиђин и даље експлоатише бакар у руднику Јама  - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Кинески гигант Зиђин ће за три године у руднике у Бору и Мајданпеку инвестирати 1,1 милијарду долара, готово колико је уговорм о стратешком партнерству било предвиђено за шест година.
У заштиту околине прошле године уложили више од 50 милиона долара

Игњатовић истиче да је ту велики интерес и државе Србије, а и Зиђина и да та инвестиција сигурне неће бити угрожена.

„Често се дешавају такви мали проблеми и застоји када се неко не придржава пројекта. Овде су све очи упрте у Зиђин. Превише је фокус на њима, а сви ти проблеми прате и мање руднике, само што нико на то не обраћа толико пажњу“, истиче саговорник Спутњика.

У Зиђину напомињу да су протекле две године у заштиту животне и радне средине уложили готово 75 милиона долара, а да  2021-2022. планирају да уложе додатних 20 милиона долара.

Прошле године је 53,5 милиона уложено у збрињавање чврстог и течног отпада, као и за сузбијање прашине и димних гасова. Приоритет је дат изградњи система за одсумпоравање и секундарних димохватача, заједно са новим конвертором и новом анодном пећи и та свеобухватна реконструкција требало би да буде завршена до октобра ове године.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала