Лавров позвао ОЕБС: Утичите на Кијев да се реши ситуација у Донбасу

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Пратите нас
Русија је забринута због тога што Кијев пребацује трупе на контакт-линију у Донбасу и због ескалације изазване тиме, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током телефонског разговора са председницом ОЕБС-а, министарском спољних послова Шведске Ан Линде.
„Основа пажња је посвећена ситуацији на југоистоку Украјине. Руска страна је изразила забринутост због ескалације сукоба, изазване пребацивањем украјинске војске и наоружања на контакт-линију, као и редовним нападима Оружаних снага Украјине на предграђа Доњецка и Луганска“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Руска страна је такође истакла да би у тренутној ситуацији Специјална посматрачка мисије ОЕБС-а у Украјини требало да активира напоре на непристрасном праћење ситуације на обе стране контакт-линије у Донбасу, пре свега случајеве страдања цивила и рушења цивилне инфраструктуре.

Истиче се да је Москва заинтересована за решавање сукоба искључиво мирним путем на основи Минског пакета мера који нема алтернативу.

Истакнута је потреба да стране сукоба – Кијев, Доњецк и Луганск безусловно спроводе додатне „Мере за јачање речима прекида ватре“, постигнуте у јулу 2020. године у контакт-групи.

Лавров је такође позвао ОЕБС да активније захтева од Кијева да испуни своје обавезе у вези са регулисањем ситуације у Донбасу.

„Изражена је нада да ће Шведска док председава ОЕБС-ом предузети неопходне напоре како би се постигло да Кијев строго поштује своје обавезе за решавање сукоба, укључујући решавање хуманитарних проблема становништва ДНР и ЛНР, пре свега признавањем економске блокаде тих територија“, наводи се у саопштењу МИП Русије.

Како је саопштено на сајту Министарства спољних послова Русије, телефонски разговор дипломата одржан је 14. априла на иницијативу председнице ОЕБС-а.

У Донбасу је од 27. јула прошле године на снази свеобухватни прекид ватре. Ове мере подразумевају потпуну забрану пуцања, размештања наоружања у насељима и у њиховој близини, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Осим тога, предвиђена је дисциплинска одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају бити на снази све док се сукоб не реши у потпуности. Међутим, од фебруара 2021. ситуација у Донбасу поново је почела да се погоршава.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала