Памтимо Гагарина – почаст легендарном космонауту на Сајму „Продекспо 2021“

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПочаст великом совјетском хероју, астронауту Јурију Гагарину
Почаст великом совјетском хероју, астронауту Јурију Гагарину - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Пратите нас
„Памтимо! Први човек у космосу Јуриј Гагарин 1961–2021. Српске компаније на сајму ’Продекспо 2021‘ у Москви – одајемо почаст легендарном космонауту и његовом чину којим је задужио човечанство!“

На Националном штанду Србије на Међународном сајму прехрамбене индустрије „Продекспо 2021“ у Москви постављена је видео-порука на српском и руском језику којом су Привредна комора Србије и 11 водећих српских компанија, које учествују на Сајму, одали су почаст великом совјетском хероју, астронауту Јурију Гагарину, који је пре 60 година први полетео у свемир.

Пре тачно 60 година Јуриј Гагарин је ушао у историју као први човек који је полетео у свемир и извео орбитални лет.

Гагарин је у свемирској летелици „Восток 1“облетео један круг око Земље за 108 минута. Летео је на висини од 302 километара и брзином од скоро 28.000 километара на сат. 

Гагаринов лет у орбиту, 12. априла 1961. године, означио је победу Совјетског Савеза у свемирској трци са САД, усред Хладног рата.

После лета у свемир, Јуриј Гагарин је постао светска звезда и симбол епохе. Славио га је не само цео Совјетски Савез, који је по њему називао улице и фабрике, чак и један град, већ и цео свет.

Српски произвођачи хране, у организацији Привредне коморе Србије (ПКС) и Развојне агенције Србије (РАС), на сајму у Москви представљају широк асортиман производа – млека и млечних производа, сухомеснатих и деликатесних производа, готових јела и паштета, смрзнутог воћа и поврћа, као и сушеног воћа.

У оквиру Националног павиљона Србије производне програме и извозне капацитете представљају компаније „Млекара Шабац“, „Млекара Уб“, „Имлек“, „Карнекс“, „Индустрија меса Топола“, „Масли“, „Златиборац“, „Итн груп“, „Мастер фрутс“,  „Мамбиком аграр“ и „Миракс аграр“.

Ове године на сајму учествује више од 1.500 компанија из 42 земље света. Изложба се одржава у свим павиљонима „Екпоцентра“, на 85 хиљада квадратних метара, што овај сајам сврстава у највеће изложбе прехрамбене индустрије не само у Русији, него и у Источној Европи. Сваке године га посети преко 70 хиљада људи.

„Продескпо“ се одржава 28. пут, а Србија је на овом сајму учествовала 27 пута.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала