Патрушев: Америка и Кијев желе дестабилизацију Крима, Украјина спремна и на војну авантуру

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Пратите нас
На Криму и даље постоји опасност од терористичких напада што је пре свега условљено антируским активностима Америке, НАТО, читавог низа држава-чланица ЕУ и Украјине, упозорава секретар Савета за безбедност Русије Николај Патрушев. Кијев је спреман да, уз подршку Запада, земљу гурне и у војну авантуру, додао је он.

Патрушев упозорава Упозорио је да Украјина и њени западни покровитељи планирају да дестабилизују ситуацију на Криму.

Уз њихову подршку, објашњава, Кијев би могао да организује провокације уз погибију својих војника и губитак војне технике а с циљем да почну оружана дејства против Крима.

„Флертујући са новом америчком администрацијом, Кијев је спреман да гурне земљу у војну авантуру без обзира на даље погоршање економске ситуације у земљи“, рекао је он.

Непријатељске и деструктивне активности усмерене против Крима треба жестоко спречавати, додао је он и истакао да су потребне додатне мере за заштиту грађана Крима.

© Sputnik / Василий Батанов / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе на Криму
Патрушев: Америка и Кијев желе дестабилизацију Крима, Украјина спремна и на војну авантуру - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Војне вежбе на Криму

Како је навео на састанку у Севастопољу посвећеном питањима националне безбедности на Криму, деструктивно понашање Америке, НАТО-а који је под њиховом контролом, низа земаља ЕУ и Украјине усмерено је на дискредитацију унутрашње и спољне политике Русије, наношење штете њеном ауторитету и међународном угледу, ширење екстремистичке и националистичке идеологије.

Патрушев је рекао и да украјинске специјалне службе покушавају да изведу диверзије и терористичке нападе на Криму пре свега на инфраструктурним објектима и објектима од животног значаја.

„Пораст терористичких претњи условљн је агресивном, антируском политиком Украјине, покушајима да на полуострву формирају тајне ћелије забрањених међународних терористичких организација, као што су  ‘Хизб ут-Тахрир ал-Ислами’ и ‘Јеховини сведоци’ “, рекао је Патрушев.

Како је додао, украјинске специјалне службе и екстремистичке организације константно изазивају провокације на државној граници, покушавају да на територији Крима изведу диверзионо-терористичке акције.

Украјински војници - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Велике војне вежбе украјинске војске код границе с Кримом

Према речима Патрушева, током прошле године на Криму је осујећено шест терористичких напада, десет терористичких злочина и 23 злочина повезана са екстремизмом.

Он је додао и да су на територији Украјине организовани центри за обуку јединица за диверзије и обавештајне делатности уз подршку Запада.

„Није искључено да они који се тамо буду обучавали буду усмерени на припрему терористичких напада не само у Русији него и на територији других земаља“, рекао је Патрушев и додао да је ризик од терористичких напада на Криму повезан и са чињеницом да се из иностранства враћају борци међународних терористичких организација.

Крим се ујединио с Русијом после референдума који је одржан у марту 2014.године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала