Пентагон и НАТО позивају Русију на деескалацију код граница Украјине

© Sputnik / David B. GleasonПентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Пратите нас
САД и даље пажљиво прате активност руске војске код граница са Украјином и позивају Москву да покаже транспарентност у својим поступцима, рекао је шеф Пентагона Лојд Остин. И НАТО је забринут због „повећања руског присуства код граница Украјине“ и позива Русију на деескалацију.
„Настављамо да пажљиво пратимо њихову активност код граница Украјине и консултујемо се са нашим партнерима на ту тему. Позивамо Русију да престане са провокацијама и да покаже транспарентност у вези њених последњих акција“, рекао је Остин на заједничкој прес-конференцији са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом након састанка у Бриселу.

Он је додао да су „САД посвећене пружању помоћи Украјини у њеној потреби за самоодбраном“.

„Већ неко време пружамо Украјини материјалну подршку. То укључује неке врсте наоружања, као и одређени број војних инструктора које смо слали да помогну Украјини. Такође планирамо да наставимо са тим, у складу са потребама“, рекао је Остин.

Са друге стране, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је саопштио да министри спољних послова и министри одбране НАТО- позивају Русију на деескалацију.

„Данас су министри НАТО-а разговарали о гомилању војних снага у Украјини и око њених граница...То је део читавог низа агресивних поступака Русије који изазивају дубоку забринутост. Позивамо Русију да одмах смањи тензије, престане са провокацијама и да испуни своје међународне обавезе“, рекао је Столтенберг.

Раније су министри спољних послова земаља Г7 и високи представник Европске уније Жозеп Борељ изразили забринутост због наводног премештања Оружаних снага Русије на граници са Украјином и на Криму. Они су позвали Русију на деескалацију и придржавање принципа ОЕБС-а. Кремљ је одговорио да Русија премешта трупе унутар своје територије по сопственом нахођењу и да то ни за кога не представља претњу и не би требало никога да брине. Москва је више пута наводила да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала