„Плућа Србије” и хрватске пећине у заједничком пројекту

CC0 / Pixabay / Планина Тара
Планина Тара - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Планина Тара – најшумовитија српска планина и хрватски пећински парк са 24 спелеолошка објекта успостављају мостове сарадње заједничким пројектом МОСТ (мониторинг‒одрживост‒сарадња‒Тара). Његова реализација је управо почела, с циљем да се сачувају ова заштићена подручја унапређењем праћења нелегалних и неодрживих пракси у њима.

Носилац овог пројекта (вредног око 10 милиона евра, с подршком ЕУ) је Национални парк „Тара” чије службе посвећено чувају природне вредности истоимене планине. Парк захвата око 25.000 хектара, од којих је 80 одсто територије под шумама (Тару зову „плућа Србије”).
Овде има 1.156 биљних врста, 140 врста птица и 58 врста сисара (уз остало, и најбројнија популација медведа у Србији). За шетње Таром уређено је око 290 километара планинарских стаза. Овде је природа заштићена, с тим што на њеној заштити увек ваља радити.

Партнер у пројекту МОСТ (уз Планинарски клуб „Тара) такође је из природно атрактивног и заштићеног подручја, и то из Лике у Хрватској. Реч је о Јавној установи „Пећински парк Грабовача”, пише Политика.

Овај посећени простор, за кога представљају да је једини пећински парк у Европи, налази се два и по километра од места Перушић. У парку су 24 спелеолошка објекта (пећине, шпиље, јаме), од којих су пет пећина геоморфолошки споменици природе. Овде се стручна истраживања обављају још од пре 180 година.

Ободом парка тече понорница Лика, овде су и видиковци са којих се поглед шири на ову реку, Личко Поље и већи део Велебита. Две трећине парка су под буковом шумом, ту расте 118 врста биљака, а има и 19 врста пећинске фауне.

Уз основни циљ пројекта МОСТ, да се бољим праћењем очувају два заштићена подручја из Србије и Хрватске, намера је да се успостави образац по коме ће локалне заједнице у својим редовним пословима на тим подручјима уједно обављати, како се истиче, мониторинг над нелегалним и неодрживим праксама.

Наиме, у плану је сарадња са Планинарским клубом „Тара” из Бајине Баште и обука активних чланова клуба да препознају такве нелегалне активности те да одговарајућим начином реагују на њих. Радиће се и на повећању безбедности посетилаца заштићених подручја стварањем услова за успостављање одрживог система уређења, одржавања и коришћења планинарских стаза.

У Националном парку „Тара” додају да ће се у сарадњи са „Пећинским парком Грабовача” радити на популаризацији и вредновању геонаслеђа, као и његовој заштити. Пројекат МОСТ спроводи се у оквиру програма за заштићена подручја региона Динарида, који финансира шведска агенција СИДА, а оствариваће се током ове године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала