„Могли смо отићи и даље“: Бајден прокоментарисао санкције које је увео Русији /видео/

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички председник Џо Бајден у Белој кући
Амерички председник Џо Бајден у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден обратио се поводом нових санкција које су САД увеле Русији. Како је навео, он се нада да ће на лето имати састанак са руским лидером негде у Европи.

На почетку свог обраћања, Бајден је подсетио на значајну одговорност Русије и САД као две суперсиле у сфери глобалне безбедности.

Како је навео, имао отворен и пун поштовања разговор са Путином.

„Рекао сам Путину да смо могли отићи и даље са санкцијама, али ја нисам то желео. Одлучио сам да реагујем пропорционално. САД немају намеру да покрећу циклус ескалација и конфликта са Русијом. Желимо стабилне, предвидљиве односе“, рекао је Бајден.

Истакао је да САД и даље разматрају опцију увођења санкција против „Северног тока 2“, али да је то компликовано питање.

„САД не желе ескалацију односа са Русијом, али су спремне да уведу нове санкције“, рекао је амерички лидер.

„Ако Русија настави да се меша у нашу демократију, спреман сам да одговорим… Међутим, током наше дуге историје ривалства наше државе су налазиле начине да задрже напетост, како не би изашла испод контроле. Постоје сфере у којима САД и Русија могу сарађивати“, додао је он.

Амерички лидер је током разговора са Путином изразио забринутост због „војне активности“ Русије око Украјине.

„Изразио сам забринутост порастом војне моћи Русије на граници са Украјином и окупираним Кримом. Одлучно сам затражио да се уздрже од било каквих војних активности...Сада је потребно смањивати тензије“, рекао је Бајден, изразивши подршку „суверенитету и територијалном интегритету Украјине“.

Бајден је саопштио да тимови САД и Русије разговарају о могућности састанка на највишем нивоу. Предложио је Путину да се састанак одржи на лето у Европи.

Америчка администрација објавила је раније да је увела санкције за шест руских технолошких компанија, као и да протерују десет руских дипломата.

У саопштењу се прецизира да је америчко Министарство финансија увело санкције против 32 правна и физичка лица која су „покушала да утичу на америчке председничке изборе 2020. године и вршила друге акте дезинформације и мешања“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала