Брисел разматра укидање забране за путнике са Западног Балкана

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЗаставе ЕУ
Заставе ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Пратите нас
У Европској комисији кажу да раде на предлогу који би променио тренутне препоруке којима су забрањена небитна путовања у ЕУ, која важе и за земље Западног Балкана. Истовремено из Брисела подсећају да су рестрикције за путовања у ЕУ тренутно на снази у циљу сузбијања пандемије и ширења нових сојева вируса.

„Радимо на промени ових препорука. Европска комисија ради на новом предлогу како би дошло до промене ситуације за путнике из земаља Западног Балкана“, рекао је портпарол Европске комисије Адалбер Јанз.

Јанз наглашава да се на овом предлогу ради паралелно са већ представљеним предлогом о издавању дигиталних зелених сертификата, како за грађане ЕУ, тако и за грађане трећих земаља који легално бораве у ЕУ, преноси Блиц.

„У овом тренутку дигитални сертификати (планирани за лето) не мењају чињеницу да су у ЕУ на снази рестрикције које се односе на небитна путовања у ЕУ“, упозорава Јанз.

Из Европске комисије су раније поручили да се ради на томе да дигитални зелени сертификати, који би требало да олакшају слободу кретања унутра ЕУ, постану оперативни пред почетак лета. Планирано је да се европски сертификати о вакцинацији било којом вакцином против ковида 19, о поседовању ПЦР теста или антитела прошире и на грађане трећих земља, а да се на средњорочном нивоу ради на међусобном признавању сертификата између ЕУ и земаља Западног Балкана.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала