„Главни непријатељ идеје уједињења Албанаца — велики Србин Вучић“

© AP Photo / Hektor PustinaБивши премијер Албаније Сали Бериша
Бивши премијер Албаније Сали Бериша  - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Пратите нас
Бивши премијер Албаније Саљи Бериша сматра да је уједињење Косова и Албаније неизбежно, преноси Косово онлајн писање косовске штампе.

"По мом уверењу, национално уједињење Косова и Албаније је неизбежно.", рекао је Бериша за Економиа онлајн.

"Идеја 'националног јединства' као идеја водиља и идеал диктирана је с једне стране највећим европским историјским неправдама према Албанцима, поделом њихових земаља у којима су свуда били етничка већина. Дакле, то је идеја која се појавила и конкретизовала током касних седамдесетих година у јеку напора великих сила тог времена да порекну постојање албанске нације, униште је и поделе њене земље", истиче Бериша, који додаје да се идеја о промени граница појавила 2013. доласком Едија Раме на власт у Албанији", додао је Бериша.

Он објашњава како је дошло до, по његовом мишљењу "ослобађања" Косова.

"Албанци на Косову прешли су из мирног отпора у оружани герилски рат. НАТО је својим ваздухопловством омогућио ослобађање Косова. Албанци у Северној Македонији успели су претњом оружјем да диктирају Охридски споразум. Албанци у Црној Гори имали су кључну улогу у независности Црне Горе", каже Бериша.

Он сматра да је напредак " у правом смеру коначног решења албанског питања био је изузетан".

"Идеал националног јединства Албанаца који мислим да је вечан. Али, сада се мора имати на уму да су упркос фундаменталној улози Албанаца у овим процесима, њихови главни актери који су дефинисали те процесе били наши међународни пријатељи и партнери. Дакле, принцип партнерства и лојалности не дозвољава једностране одлуке или поступке Албанаца према међународно утврђеном статусу и уз њихово одобрење санкционисано међународним актима и споразумима и законима", наставља Бериша.

Верује да ће уз помоћ међународних фактора доћи до реализације ове идеје.

"Дакле, за потпуну реализацију националног јединства захтева се прво потпуно разумевање наших главних савезника, али такође и ослобађање наших суседа од албанофобије, као и сведочења Албанаца пред међународном заједницом да ће овај процес дати консолидацију мира и стабилности у региону. Али овде желим да додам да идеју националног јединства промовише и фаворизује главни непријатељ ове идеје, велики Србин Вучић својим негирањем независне државе Косово и својим територијалним захтевима који подстичу рат. Ставовима који се у потпуности заснивају на доктрини о српској величини, Вучић негује нову конфронтацију између Срба и Албанаца, која би се упркос свему завршила победом Албанаца над српским агресором", закључује.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала