Комадање БиХ и стварање велике Албаније: Словеначки портал објавио детаље „нон-пејпера“

CC0 / Balkans Photos / Балкан - илустрација
Балкан - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Пратите нас
У незваничном дипломатском документу, такозваном „нон-пејперу“, који је подигао прашину у региону, наведене су идеје о новим поделама на територији бивше Југославије - комадање Босне и Херцеговине, приступање Републике Српске Србији и уједињење Косова с ​​Албанијом, пише словеначки портал „Нецензурисано“, који је објавио тај документ.

Предлог о припајању Косова Албанији, иначе је део албанских амбиција о стварању такозване "велике Албаније".

Словеначки портал наводи да се у уводу документа под називом „Западни Балкан - пут напред“ спомињу „нерешена национална питања Срба, Албанаца и Хрвата“, која су се појавила након распада Југославије. 

Јанез Јанша - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
„Тo може довести до новог рата на Балкану“: Критике за Јаншу из Брисела

Даље се наводи да чак и након успостављања мира након завршетка ратова, обећаних европских перспектива и напретка Северне Македоније и Црне Горе у овом правцу у региону, кључна питања остају нерешена:

- да је Дејтонски споразум 1995. године, којим је окончан рат у Босни и Херцеговини, који је однео више од 100.000 живота, практично препознао оно што је постигнуто у рату, али не у принципу.

- да је тренутно тешко замислити европске перспективе Србије и Косова.

- да се чланство БиХ у ЕУ може у потпуности искључити.

- да је у међувремену празан простор искористила Турска, која је повећала свој утицај у БиХ и Северној Македонији.

- да осим Турске, неколицине локалних политичара и њихових присталица, који лично имају користи од хаоса и нефункционалних институција, нико није задовољан ситуацијом у БиХ.

Кључни део су предложена решења за претходно описане проблеме.

Аутори документа нагласили су да Србија, Хрватска и Албанија тренутно имају стабилне владе и да су њихови изабрани политичари способни да доносе стратешке одлуке.

Шта је предложено

1. Уједињење Косова и Албаније

"На Косову се 95 одсто становништва жели ујединити с изворном албанском нацијом. Слична је ситуација и у Албанији. Граница између Албаније (чланице НАТО-а) и Косова практично не постоји. Српски део Косова добио би посебан статус - по узору на Јужни Тирол", наводи се у документу. То је аутономна покрајина у северној Италији, где већина становништва говори немачки.

2. Уједињење већине територије Републике Српске са Србијом

"Српско национално питање може се у великој мјери решити припајањем дела Републике Српске Србији. У овом случају, Србија је спремна пристати на уједињење Косова и Албаније", наводи се у документу

3. Спајање већине хрватских кантона у БиХ с Хрватском

"Хрватско национално питање може се решити спајањем већине хрватских кантона у БиХ с Хрватском или давањем посебног статуса хрватском делу БиХ (по узору на Јужни Тирол)."

4. Бошњацима независна функционална држава

"То би Бошњацима дало независну функционалну државу и преузели би пуну одговорност за њу. На референдуму би људи одлучивали да ли ће се придружити ЕУ или будућности изван ЕУ (следећи пример Турске). За сада велика већина Бошњака подржава у перспективи ЕУ, а у наглом порасту турског утјецаја и радикалног ислама, ситуација би се могла драстично погоршати у следећој деценији".

Табле Словенија и ЕУ  - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Словенци опет „руше границе“: Лансиран пробни балон за нове ломове на Балкану или за – Дејтон 2

Према информацијама словеначког портала, документ „Западни Балкан - пут напред“ примио је кабинет председника Европског савета Шарла Мишела још у фебруару. Међутим, то није службено потврђено. Портал наводи и да се у бриселским дипломатским круговима о „нон-пејперу“ говори као о словеначком документу, јер је наводно Јаншин кабинет учествовао у слању на разне адресе.

Како се наводи, ипак није реч о званичном ставу Словеније, већ је само реч о једном од неформалних предлога за могуће решење питања која се тичу ​​земаља бивше Југославије, преноси портал Кликс.

О потенцијалном отварању Пандорине кутије на Балкану и могућности прекомпоновања Босне и Херцеговине у емисији „Свет са Спутњиком“ говорили су дописник дневног листа „Политика“ из Немачке Мирослав Стојановић, бивши амбасадор наше земље у Берлину и Бечу Милован Божиновић, и саветник српског члана Председништва БиХ Милорада Додика Радован Ковачевић:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала