Незапосленима и до 200 евра од државе: Детаљи око помоћи грађанима Србије

© Sputnik / Александар МилачићСрпски динари
Српски динари - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Пратите нас
Пред Владом Србије данас ће се наћи неколико закључака везаних за исплату државне помоћи грађанима. Нови пропис иде у Скупштину током следеће недеље, а највећи износ који је предвиђен као подршка износи 200 евра, и то за незапослене, старије од 18 година, који живе на Косову и Метохији.

Када је реч о Србима са Косова и Метохије, на новчану помоћ од 100 евра имају право деца до 18 година старости, као и пунолетни. На подршку од 200 евра у динарској противвредности имају право незапослени пунолетни житељи јужне покрајине.

Помоћ грађанима на КиМ, како наводи „Блиц“, биће исплаћена према евиденцијама које су сачињене од стране комисија у складу са закључком Владе из марта ове године. Исплата ће се вршити без пријаве, на основу извода из евиденција, почев од 1. маја, закључно са 31. мајем. Исплата ће се вршити на наменски отворене рачуне.

Првих 30 евра у мају

С друге стране, сви пунолетни грађани Републике Србије имају право на исплату новчане помоћи у износу од 60 евра, односно два пута по 30 евра, која ће бити исплаћена у мају и новембру.

Пријављивање ће се одвијати путем портала Управе за трезор, на адреси idp.trezor.gov.rs и преко контакт центра, од 28. априла до 15. маја.

Пријава електронским путем ће почети 28. априла, док ће пријава путем контакт центра бити могућа од 5. маја, када ће бити објављен и број телефона за пријаву. Грађани ће се пријављивати само једном, а исплата ће бити реализована два пута, у мају и новембру.

Право на ову помоћ имају сви пунолетни држављани Републике Србије, који имају активно пребивалиште на територији Републике Србије на дан ступања на снагу Закона о Привременом регистру пунолетних држављана Републике Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести Ковид-19 изазване вирусом корона, са важећом личном картом у тренутку пријављивања.

Овај Закон ће бити на дневном реду седнице Народне Скупштине следеће недеље. Пензионери и примаоци новчаних социјалних давања неће морати да се пријављују, већ ће бити аутоматски пријављени.

Незапосленима додатних 60 евра

Грађани који су на евиденцији Националне службе за запошљавање добиће додатних 60 евра једнократне помоћи, која ће им бити исплаћивана почев од 1. јуна.

Исплата новчане помоћи вршиће се без пријаве лица, а новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне. Ова помоћ државе додељује се у оквиру трећег пакета мера подршке привреди и грађанима.

Тај пакет је Влада Србије усвојила у циљу сузбијања економских последица изазваних пандемијом вируса корона.

Прошле године, на почетку пандемије, у оквиру првог пакета економске подршке привреди и грађанима, сваки пунолетни грађанин добио је по 100 евра помоћи од државе. За ту меру се пријавило 4.325.500 грађана, а ако на тај број додамо и пензионере и кориснике новчане социјалне помоћи који су били аутоматски пријављени, то је око 6,2 милиона људи.

Пакет од две милијарде евра

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је трећи пакет подршке вредан је око две милијарде евра.

„Сматрамо да ће он значајно помоћи нашу привреду и очувати њену ликвидност, сачувати радна места и помоћи грађанима у овим тешким временима“, истакао је Мали.

Како је додао, ово је наставак континуиране подршке и помоћи за грађане и привреду у циљу ублажавања последица пандемије вируса корона.

Како се подсећа, током 2020. године имали смо два пакета подршке, укупно вредна око шест милијарди евра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала