Није реципроцитет него агресија: Приштина спрема много опасније мере од увођења такси

© AP Photo / VISAR KRYEZIUКосовска полиција на прелазу Јариње
Косовска полиција на прелазу Јариње - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Пратите нас
Приштина најављује увођење мера реципроцитета са Београдом, а за разлику од претходног пута, заиграће много опасније: Нове мере обухватају не само таксе на производе из Србије, већ и аутомобилске таблице, пасоше, држављанства, али и оснивање Асоцијације албанских општина на југу Србије као пандам ЗСО. Такав „реципроцитет“ више личи на агресију.

Другим речима косовски премијер Аљбин Курти има намеру да спроведе у дело све што је обећао током изборне кампање. Подсећамо, Курти је више пута рекао на партијским скуповима да „све што не признају наше нећемо ни ми њихово“, а „све што они буду тражили од нас, тражићемо и ми од њих“.

Куртијеве мере нису реципроцитет него агресија

Политиколог Драгомир Анђелковић сматра да Курти са овим мерама, за сада, само прети јер би такав потез био схваћен као озбиљно угрожавање ауторитета и Америке и Европске уније.

„Ако то и уради, то би значило да он своје заштитнике не поштује јер у овом моменту ни њима није циљ ескалација проблема на Балкану. То не значи да запад те потезе не би нешто касније подржао. Али, ако би Курти сада то урадио то би било велики изазов и за ЕУ и Вашингтон,“ сматра Анђелковић. 

Он је зато уверен да ће Курти остати у домену претњи све док не излобира подршку од својих западних заштитника.

„Албанци увек раде тако, спроводе у дело своје циљеве када су сигурни да им нико неће контрирати,“ истиче саговорник Спутњика.

Он напомиње да је термин реципроцитет погрешан јер Србија никакве мере није предузимала против Косова нити их је блокирала на било који начин.

„Тако да се овде ради о једној врсти агресије, а не реципроцитета. Ако се мере заиста уведу, онда Србија стварно морати да одговори – блокадом саобраћаја и на друге начине да им нанесемо максималну штету. У том случају би требало поново успоставити српске институције на северу које смо укинули Бриселским споразумом,“ закључује Анђелковић.  

Приштина не иде путем компромиса

Универзитетски професор са Косова политиколог Неџмедин Спахиу покушао је да метафорички објасни намере Приштине упоређујући их са свађом два човека у којој све почне тако што неко некога опсује, а на крају се заврши витлањем пиштољима.

„То је пут према сукобу, кад предузимаш кораке тако да је сваки наредни гори од прошлог. Јер, ако се жели мир, онда обе стране морају да се уздрже од поступака који погоршавају ситуацију. Оно што Курти ради није у том духу, јер он није човек од компромиса. Курти има такав менталитет, на жалост, и не знам како ће доћи до компромиса Приштине и Београда ако Косово води премијер који има такав карактер,“ пита се Спахиу.

Запад не жели такву политику

По његовим речима, Курти је зацртао пут тако како је зацртао, и он је такав био и док је био у затвору и када му је живот био у питању. Другим речима, не може се очекивати да он сада када за своју политику има подршку више од половине грађана Косова, пристане на било какав компромис.

„То вероватно није оно што Америка и запад желе. Они хоће да се Балкан смири ,да се сукоби заустављају а не да се ситуација погоршава. Он ће сигурно „добити по носу“ ако настави овим путем али како ће се и када то десити то ћемо тек видети,“ коментарише саговорник Спутњика. 

Портпарол владе у Приштини Перпарим Круезиу потврдио је да ће се више знати о увођењу мере реципроцитета са Београдом, „ових дана“, као и да Београд не би требало да се осећа непријатно због тога јер, како каже, путем реципроцитета се гарантује једнакост грађанима. Подсетимо, премијер тзв независног Косова Аљбин Курти изјавио је током говора приликом избора Владе да ће Косово уводити реципроцитет у односима које друге земље имају према Косову.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала