Писмо Бајдену: Апел више од 100 нобеловаца и 60 бивших шефова држава

© REUTERS / JOSHUA ROBERTSПредседник САД Џо Бајден
Председник САД Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Пратите нас
Више од 60 бивших шефова држава и преко 100 добитника Нобелове награде позвали су америчког председника Џоа Бајдена да подржи одрицање од правила интелектуалног власништва за вакцине против ковид-19.

Ројтерс преноси да се у писму Бајдену које је јуче достављено новинарима каже да би такво одрицање подстакло производњу вакцина и убрзало одговор на пандемију у сиромашнијим земљама које би иначе могле чекати годинама.

У писму се од америчког председника тражи да подржи предлог Јужне Африке и Индије при Светској трговинској организацији (СТО) да се привремено одрекну правила о интелектуалној својини која се односе на вакцине и третмане против Ковид 19.

Агенција наводи да потписници овог писма износе податак да би на основу тренутног темпа производње вакцина, већина сиромашних држава морала да сачека најмање 2024. да би постигла масовну имунизацију против КОВИД-19.

„Нове мутације вируса и даље ће односити животе и уништавати нашу међусобно повезану глобалну економију док сви, свуда не добију приступ сигурној и ефикасној вакцини“, рекао је добитник Нобелове награде за економију Џозеф Стиглиц, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да се међу осталим потписницима налазе Франсоа Холанд, Мери Робинсон, Фернандо Енрике Кардозо, Хуан Мануел Сантос, Елен Џонсон-Серлиф, бивши председници Француске, Ирске, Бразила, Колумбије и Либерије, као и бивша новозеландска премијерка Хелен Кларк.

Писмо је координирала Алијанса за народне вакцине, коју чини више хуманитарних и других међународних организација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала