Политико: Председница Европске комисије прекршила протокол и „окренула леђа“ Украјини

© AP Photo / Jean-Francois BadiasУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Пратите нас
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оптужена је за кршење дипломатског протокола приликом одговора на позив Украјине да посети ту земљу.

Само недељу дана након афере "Софагејт" у јавност је процурило да је портпарол председнице ЕК Бјорн Сајберт одбио уместо ње званични позив украјинског председника Володимира Зеленског да Фон дер Лајен посети Украјину, што представља кршење дипломатског протокола, преноси бриселски Политико. 

Реџеп Тајип Ердоган, Шарл Мишел и Урсула фонд дер Лајен на састанку у Анкари - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Непријатан тренутак: Урсула фон дер Лајен остала без столице на састанку са Ердоганом /видео/

Зеленски је позвао Фон дер Лајен да посети његову земљу поводом обележавања 30 година независности Украјине, међутим уместо председнице ЕК на позив је одговорио њен портпарол и лично се потписао што представља кршење протокола.

Како се наводи, одбијање позива повећало је сумњу у посвећеност фон дер Лајен подршци Украјини и то у тренутку повећаних тензија између те земље и Русије.

Такође и разлог одбијања позива, а наведена је презаузетост, повећао је сумње с обзиром да се годишњица у Украјини обележава 23. и 24. августа, када су смањене активности европских институција због летње паузе.

Главни портпарол Европске комисије Ерик Мамер одбио је да коментарише случај.

Поједини европски званичници сматрају да одлука фон дер Лајен да не присуствује годишњици отежава заказивање самита ЕУ-Украјински савет, који би требало да се одржи у Украјини.

За коментар није био доступан ни портпарол Зеленског.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала