Приштина вади проверени рецепт да охрабри екстремисте који нападају Србе

CC0 / / Косово и Србија - илустрација
Косово и Србија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Пратите нас
Изјава коју је дала Вјоса Османи, тзв председник Косова, да намерава да тужи Србију за геноцид реторика је која охрабрује албанске екстремисте да нападају преостале Србе на Косову, каже Милован Дрецун председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије.

Он истиче да је правно немогуће да Косово тужи Србију јер није међународно призната држава али је циљ Приштине да изврши организован притисак на Београд како би га изазвао да одустане од дијалога

Реторика која охрабрује екстремисте да нападају Србе

Дрецун каже да Приштина износи податке који немају везе са чињеницама и тако показује да се дијалог са Београдом неће скоро наставити.     

„Они постављају низ услова за које знају да су препрека да би се наставили разговори, а са друге стране дестабилизују ситуацију на Косову и Метохији у делу који се односи на међунационалне односе. Таква реторика охрабрује екстремне Албанце да нападају Србе и њихову имовину на Косову и Метохију. То је оно што представља први ефекат такве неприхватљиве реторике и измишљотина које пласирају“, напомиње Дрецун.

Тиме што говоре о измишљеном геноциду, додаје Дрецун, албански лидери заправо замењују тезе јер је терористичка ОВК та која је имала за циљ да очисти потпуно Косово и Метохију од Срба.

„Дакле, изокрећу чињенице и покушавају да наметну две тезе које указују на то да апсолутно нису спремни за постизање било каквог договора са Београдом. Они желе признање од Србије измишљајући бројке и приче о наводном геноциду. Та прича о геноциду треба заправо да преусмери пажњу међународне јавности са Приштине на Београд и да на дневни ред поново врати неке старе теме,“ уверен је Дрецун.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић овакве поруке назива „зликовачком пропагандом“ која се одвија упоредо са дипломатским притисцима на Београд да призна једнострано проглашену независност Косова.

„Тужба о геноциду нема никакво правно утемељење нити тежину да би као правна иницијатива била поднета одговарајућим правосудним институцијама. То је јасно свима укључујући и онима који заговарају ту тужбу. Овде је више ствар у томе да се створи медијски и политички притисак на Србију да она коначно пресече и призна Косово. Многе од тих изјава које су се чуле и у УН, где су се Срби упоредили са нацистима део су тог злокобног репертоара који спречава било какве нормалне разговоре,“ мишљења је др Станковић.  

Зликовачка пропаганда

Поента свега је, додаје он, стварање атмосфере у којој је немогуће рационално преговарати и напредовати у правцу проналажења неког компромисног решења које би гарантовало дугорочну стабилност.

„То је део пропагандног репертоара албанске стране која умногоме подсећа на деведесете и потврђује њихову жељу да по сваку цену издејствују независност Косова. То је део ширег плана за који Приштина има неку врсту отворене или прећутне подршке Запада на челу са Америком. Са оваквом реториком затварају се врата сваком дијалогу,“ закључује наш саговорник.

Приштина је свесна, додаје Станковић, да преко дијалога не могу да дођу до признања Косово од стране Београда тако да је очигледно је ово један од инструмента који користе покушавајући да до тога дођу без дијалога.  

Вјоса Османи је, у интервјуу за „Ајриш тајмс“, рекла да да је размена територија немогућа, оцењујући да председник Србије Александар Вучић „тек треба да докаже да се одвојио од некадашњег Милошевићевог начина размишљања“. Она је навела да Приштина жели и да лидери Србије плате за, како тврди, злочине почињене током рата 1998. и 1999. године и „систематско угњетавање косовских Албанаца“, и додала да се Приштина припрема као земља за случај геноцида против Србије чим буду спремни на то, у правном смислу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала