Српске компаније инвестирају у Русији /фото/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићСелаковић је дочекан на традиционалан начин – са погачом и сољу.
Селаковић је дочекан на традиционалан начин – са погачом и сољу. - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Пратите нас
Српске компаније из области прехрамбено-прерађивачке индустрије планирају отварање својих фабрика и постројења на територији Руске Федерације, изјавио је у Москви министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Селаковић је данас обишао Национални штанд Србије на 28. Међународном сајму прехрамбене индустрије „Продекспо“ у Москви, где је разговарао са представницима 11 водећих српских компанија које су извозно оријентисане на огромно руско тржиште.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМинистар Никола Селаковић на националном штанду Србије на 28. Међународном сајму прехрамбене индустрије „Продекспо“ у Москви
Српске компаније инвестирају у Русији /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Министар Никола Селаковић на националном штанду Србије на 28. Међународном сајму прехрамбене индустрије „Продекспо“ у Москви

Досад невиђен поступак

„Било је речи о нечему што сам први пут чуо после дуго времена, а то тиче се планираних инвестиција српских компанија и то управо из области прехрамбене, прерађивачке индустрије на тржиште Руске Федерације. Наше компаније ће почети да отварају своје фабрике, односно постројења, управо у РФ и то је нешто у чему ћемо их подржати“, рекао је Селаковић.

Министар је нагласио да је поносно бити данас Србин на сајму у Русији, када се види шта све наши људи раде, а такође је изразио и задовољство интензитетом и континуитетом извоза.

Само прошле године вредност извоза у Русију ових 11 компанија, које запошљавају 3.800 људи, износила је 52 милиона долара, навео је Селаковић.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМинистар је нагласио да је поносно бити Србин на сајму у Русији, када се види шта све наши људи раде
Српске компаније инвестирају у Русији /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Министар је нагласио да је поносно бити Србин на сајму у Русији, када се види шта све наши људи раде
„То је за свако поштовање, за сваку похвалу и треба да видимо како да повећавамо наш извоз и да долазимо до већих износа“, нагласио је министар, изражавајући увереност да је то „формула за успех“.

Он је истакао да су од 10 највећих извозника у РФ из Републике Србије њих девет страни инвеститори који су управо препознали те трговинске преференцијале које има Србија, које нуди српско тржиште за пласман наших производа који су више од 50 одсто произведени у Србији и намењени руском тржишту.

„То је још једна од ствари којом треба да се бавимо, да ширимо тај позитиван пример, ту добру вест која Србију чини конкурентнијом, поготово данас у временима која су и политички трусна. Треба да још једном покажемо да је управо ова државна и спољна политика коју води Република Србија, председник Вучић и Влада Србије, а сви ми је следимо и спроводимо, оно што Србији омогућава да и у најтежим тренуцима и по светску економију у време пандемије бележимо најмањи пад и највећи економски раст у Европи“, рекао је Селаковић.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићСелаковић је дочекан на традиционалан начин – са погачом и сољу.
Српске компаније инвестирају у Русији /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Селаковић је дочекан на традиционалан начин – са погачом и сољу.

Плакета за министра Селаковића

Министар је истакао и значај Привредне коморе Србије која је, како је рекао, као верни партнер нашим компанијама које се труде да у тешком времену пандемије ковида 19, која је економски тешко погодила читав свет, па тако и наше произвођаче.

„Привредна комора Србије као верни партнер помаже нашим компанијама својим деловањем да овде наиђу на озбиљне партнере, да закључују послове и да, што је најважније, остварују профит и повећавају наш извоз у РФ“, рекао је Селаковић.

Селаковић је дочекан на традиционалан начин – са погачом и сољу.

Привредна комора Србије му је уручила и плакету у знак захвалности за подршку интернационализацији српске привреде.

У организацији Привредне коморе Србије (ПКС) и Развојне агенције Србије (РАС), водећи српски произвођачи хране представљају у Москви широк асортиман производа - млека и млечних производа, сухомеснатих и деликатесних производа, готових јела и паштета, смрзнутог воћа и поврћа, као и сушеног воћа.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПривредна комора Србије министру је уручила и плакету у знак захвалности за подршку интернационализацији српске привреде.
Српске компаније инвестирају у Русији /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Привредна комора Србије министру је уручила и плакету у знак захвалности за подршку интернационализацији српске привреде.
У оквиру Националног павиљона Србије производне програме и извозне капацитете представљају компаније „Млекара Шабац“, „Млекара Уб“, „Имлек“, „Карнекс“, „Индустрија меса Топола“, „Масли“, „Златиборац“, „Итн груп“, „Мастер фрутс“, „Мамбиком аграр“ и „Миракс аграр“.

Ове године на сајму учествује више од 1.500 компанија из 42 земље света.

На маргинама највећег међународног сајма прехрамбене индустрије у Русији – „Продекспо 2021“ – на којем излаже и 11 водећих српских компанија, директор маркетинга Привредне коморе Србије Марко Обрадовић и новинарка Спутњика у Русији Оливера Икодиновић обишли су московске продавнице како би проверили шта од српских производа може да се нађе на руским рафовима:

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала