Београд би могао бити домаћин самита Путина и Бајдена

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаСусрет Путина и Бајдена у Москви 2011. године
Сусрет Путина и Бајдена у Москви 2011. године  - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2021
Пратите нас
Због тога што је Србија истински неутрална земља и војно и политички, а Балкан место сусретања интереса две велике силе, Београд има све адуте да буде место самита руског и америчког председника, Владимира Путина и Џозефа Бајдена, сматрају саговорници Спутњика.

Питање може ли Београд као неутралан терен да буде домаћин састанку Путина и Бајдена отворили су руски медији.

„Ако за ове преговоре тражите истински неутралну земљу, чини се да је Србија најпожељнија опција“, наводи се у њима. Мада се Београд за ту улогу није кандидовао, како напомињу, не сумњају да би то учинио ако би било наговештаја да би тако нешто било могуће и са радошћу би, сматрају, приступио организацији таквог догађаја.

За самит Путина и Бајдена Београд има адуте

На питање какви су изгледи Београда, некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић каже за Спутњик да је и њему пала на памет идеја да би Београд могао да буде домаћин када је чуо да би требало да дође до сусрета двојице државника.

© AP Photo / /Darko VojinovicАко за сусрет Путина и Трампа тражите истински неутралну земљу, чини се да је Србија најпожељнија опција, оценили су поједини руски медији.
Београд би могао бити домаћин самита Путина и Бајдена - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2021
Ако за сусрет Путина и Трампа тражите истински неутралну земљу, чини се да је Србија најпожељнија опција, оценили су поједини руски медији.

Градове попут Беча, Женеве, Хелсинкија фаворизује, каже он, то је што су они прилично устаљени као неутрална места за сретање државника, али и додаје да  је Србија најсвежији пример земље која је продрла у врх светског интересовања по својим позитивним достигнућима.

Предности Србије

„У сваком случају, ми имамо ту предност и могло би се десити да то буде одлучујуће, јер Финска, колико год била неутрална, она је политички сврстана уз Запад чије циљеве потпуно подржава“,  каже Јовановић.

Он, при том, сматра да се не може на недвосмилен начин говорити ни о њеној војној неутралности, иако није чланица НАТО.

„С друге стране, Србија је у средишту Балкана који је на неки начин меридијан који раздваја геополитичке интерсе Америке и Русије. Својевремено је један амерички државни секретар рекао да се Србија налази на линији ватре, значи у осетљивој зони где се сусрећу интереси две велике силе, због чега би можда било и природније да се државници овде сретну, а не у тим устаљеним местима као што су Беч или Хелсинки“, истиче наш саговорник.

Он, међутим, указује на још један разлог за сусрет у Београду. За разлику од тих устаљених места суретња он би привукао већу светску радозналост и био много интересантније покривен и медијски и политички.

А то је, сматра он, значајно и због тога што би дало почетну снагу том састанку на врху, јер од њега свет очекује неки позитиван први корак, а не крах, јер зашто би се иначе састајали.

Битан и утицај на Балкану

© PixabayНа Балкану се сусрећу интереси Америке и Русије и зато би било и природно да се Путин и Бајден сретну у Београду.
Београд би могао бити домаћин самита Путина и Бајдена - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2021
На Балкану се сусрећу интереси Америке и Русије и зато би било и природно да се Путин и Бајден сретну у Београду.

„Са те стране мислим да је Србија у предности. Верујем да ће Русија то прихватити, јер зашто не би била у прилог Србије, али с друге стране и Америка можда може да буде заинтересована јер се она сада бори за утицај и у Србији и на Балкану. То би можда Америку подстакло да овог пута не иде у те познате центре који не привлаче бог зна какву медијску и политичку пажњу и могу чак и да буду третирани као рутинска вест која нема неки велики значај“, оценио је некадашњи шеф дипломатије за Спутњик.

Оно на шта указује некадашњи дипломата Зоран Миливојевић је да је Бајден био изричит у томе да се сусрет одржи у Европи што треба ставити у контекст америчке политике да повеже све конце када је у питању сарадња са Бриселом и европским савезницима, имајући у виду функцију НАТО-а, али и америчко-руске односе. Питање Украјине, које је сада на сцени, је, како напомиње, директно везано за Европу.

Три разлога квалификују Београд

 У том контексту, мало је тих неутралних места у Европи, сматра он, оценивши да руска страна неће чинити никакве уступке да до сусрета дође на терену који није у фокусу и руских интереса, али и где Русија нема одговарајућу присутност и одговарајући утицај. То је веома важно, јер ће, како додаје, и сам сусрет да маркира позиције везано за утицај и интересе од глобалног карактера.

„Спекулације да би то могао да буде Београд имају смисла и то из три разлога. Први разлог је што је Србија стварно и војно и политички неутрална и независна и то не само прокламовано, него и потврђено. Србија има одличне односе и са Москвом, али и са Вашингтоном су ти односи на узлазној линији. Трећа ствар, Балкан је интересантан, он је у фокусу интереса и овде се преламају интереси и Русије и Америке на одређени начин“, слично Јовановићу закључио је и Миливојевић.

Оно што је саасвим сигурно, додаје он за Спутњик, Србија као неко ко има добре односе са свим актерина на данашњој политлкој сцени, са Москвом, Пекингом, Вашингтоном, али и Бриселом и Берлином,  била би заиста погодно место и има капацитете и механизме да организује такав сусрет, а несумњиво би била добар домаћин.

Кад би се само питала геополитичка логика...

© AP Photo / Carolyn KasterСа становишта геополитичке логике Београд је најпогоднија локација за сусрет руског и америчког председника, али је питање да ли ће у Бајденовој администрацији бити добре воље да се Србији да на значају.
Београд би могао бити домаћин самита Путина и Бајдена - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2021
Са становишта геополитичке логике Београд је најпогоднија локација за сусрет руског и америчког председника, али је питање да ли ће у Бајденовој администрацији бити добре воље да се Србији да на значају.

 За аналитичара Драгомира Анђелковића, са становишта геополитичке логике Београд је најпогоднија локација јер има изванредне односе са Руском Федерацијиом, а труди се да има максимално коректне односе са Западом.

Таква Србија може да буде добра дестинација за сусрет, поготово у овој тензичној атмосфери, каже он, али и изражава скепсу да ће у Бајденовој администрацији бити добре воље да се Србији да на значају.

Сумњам да ће Запад прихватити да Београд буде дестинација где ће се одржати састанак. Русија ће сигурно то подржати али за ту врсту договора потребне су две стране. Отуда мислим да ће се наћи нека друга локација, а не Београд, који би био природно најпогодније место за ту врсту самита“, каже Анђелковић за Спутњик.  

Пре три године Србија је предложила да се сусрет Путина и тадашњег председника САД Доналда Трампа одржи управо у њеној престоници. Тадашњи шеф дипломатије Ивица Дачић је оценио да Србија као војно неутрална земља има спољнополитички капацитет да заједно угости председника Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава. Претходно је Београд већ био место сусрета руског и америчког преговарача — Владислава Суркова и Курта Волкера, када су разговарали о кризи у Украјини. За самит Путина и Трампа је, међутим, одабрана Финска.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала