Меркелова, Макрон и Зеленски позивају Русију да повуче трупе са украјинске границе

© Sputnik / Павел Герасимов / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе руске војске
Војне вежбе руске војске  - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2021
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел и председници Француске и Украјине Емануел Макрон и Владимир Зеленски током трилатералног састанка позвали су Русију да прекине гомилање трупа код украјинских граница, саопштио је портпарол Владе Немачке Штефен Зајберт.
„Савезна канцеларка, председник Макрон и председник Зеленски посебно су разговарали о безбедносној ситуацији на украјинско-руској граници, као и на истоку Украјине. Они деле забринутост због пораста руског војног присуства на граници са Украјином, као и на незаконито анектираном Криму. Они су захтевали прекид тог војног јачања како би се постигла деескалација ситуације“, истакао је Зајберт.

Меркелова и Макрон су током разговора истакли да подржавају независност, суверенитет и територијални интегритет Украјине.

„Нагласили су да је неопходна потпуна реализација Минских споразума с обе стране и истакли да ће Немачка и Француска наставити са својим залагањима у нормандијском формату“, додао је Зајберг.

Председник Француске Емануел Макрон саопштио је након састанка на Твитеру да Француска, заједно са Немачком, остаје привржена идеји политичког решавања кризе у Донбасу.

„Спремни смо да заједно са Украјином и Немачком радимо на ситуацији у Донбасу у циљу постизања политичког решења ситуације, које је и једно могуће решење“, истакао је Макрон.

Разговор европских лидера одржан је за време посете Зеленског Паризу, а Меркелова је учествовала путем видео-линка.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала