Пентагон и НАТО негодују: Русија да не ограничава пловидбу у Црном и Азовском мору

© Flickr / Commander, U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th FleetНАТО бродови у Црном мору
НАТО бродови у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2021
Пратите нас
Пентагон и НАТО позивају Русију да одустане од забране уласка страним бродовима у поједине делове Црног мора.
„Знамо да је Русија саопштила да намерава да забрани страним бродовима и државним пловилима да пролазе кроз Керчки мореуз, Азовско море и поједине делове Црног мора до октобра, позивајући се на војне вежбе“, рекао је портпарол Пентагона Џо Кирби.

Према његовим речима, то је „још један пример кампање усмерене на подривање Украјине“.

„Позивамо Русију да прекине са претњама бродовима у региону и да одустане од гомилања снага код украјинских граница“, поручио је портпарол Пентагона.

Истовремено је додао да ће амерички војни бродови наставити да упловљавају у Црно море.

„Рутински смо користили војне бродове у Црном мору и то ће се наставити“, прецизирао је он.

Огласила се и портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску која је саопштила да је Алијанса забринута због планова Русије да ограничи приступ појединим зонама Црног мора.

„Забринути смо због информација о томе да Русија планира да ограничи приступ појединим зонама у Црном мору и Керчком мореузу. То ће се сматрати неоправданим деловањем и делом дестабилизујућег понашања Русије. Позивамо Русију да гарантује слободан приступ украјинским лукама у Азовском мору и да обезбеди слободу пловидбе“, написала је представница НАТО-а на Твитеру.

Према њеним речима, „милитаризација Крима, Црног и Азовског мора угрожава независност Украјине и подрива стабилност у региону“.

„Позивамо Русију на моменталну деескалацију, прекид провокација и поштовање међународних обавеза“, истакла је Лунгеску.

Према информацијама из билтена Управе за навигацију и океанографију Министарства одбране Русије, који је објављен 14. априла, од 21.00 часова 14. априла до 21.00 часова 31. октобра обуставља се остваривање права на мирни пролазак кроз територијална мора Русије за иностране војне бродове и друга државна пловила у три региона Црног мора. Притом је истакнуто да зоне планиране за затварање неће ометати пловидбу кроз Керчки мореуз, а све зоне се налазе у територијалним водама Русије.

Министарство спољних послова Украјине изразило је протест Русији због затварања дела акваторије Црног мора, истакавши да је то учињено наводно под изговором одржавања војних вежби. Притом, Керчки мореуз и прилаз њему, према подацима из билтена, не улазе у наведене зоне, а сви рејони у којима је планирано затварање протежу се само до спољне границе територијалног мора Русије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала