Селаковић: Америка ће вршити притисак на Србију да промени став према Косову и Русији

© Tanjug / TANJA VALICМинистар спољних послова Србије Никола Селаковић
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2021
Пратите нас
Америка са председником Џозефом Бајденом на челу ће вршити притисак на Србију како би променила став по питању Косова и односа према Русији, уверен је шеф српске дипломатије Никола Селаковић.
„Што се тиче Бајденове администрације, очекујемо само додатни притисак на Србију с циљем да наша земља промени свој став у односу на Косово и Метохију и по питању наших веза са Русијом и Кином“, рекао је Селаковић у интервјуу за РИА Новости.

Говорећи о питању Косова, српски министар је рекао да Београд не види да је Приштина спремна за економску сарадњу у складу са раније постигнутим Споразумом у Вашингтону у време администрације Доналда Трампа.

„Приштина је у Вашингтону преузела на себе обавезу да учествује у тој иницијативи, али пре три дана тзв. косовски премијер и председник су издали саопштење у којем се каже да они на то ни не помишљају и да не намеравају да поштују ту обавезу. Конкретно, тренутно не видимо с њихове стране понашање у складу са Споразумом“, рекао је Селаковић који се налази у посети Русији.

Министар Никола Селаковић на националном штанду Србије на 28. Међународном сајму прехрамбене индустрије „Продекспо“ у Москви - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2021
Селаковић данас са Лавровом о билатерали и КиМ

Поновио је и да је Београд захвалан руском председнику Владимиру Путину за подршку коју је Русија пружила Србији по питању КиМ.

„Важан аспект наших политичких односа је та подршка коју је Србија добила од Русије по питању КиМ. Желим да искористим прилику и да захвалим председнику Русије Владимиру Путину за подршку на међународној сцени, у УН и другим међународним организацијама и агенцијама“, рекао је Селаковић.

Селаковић је додао и да Београд очекује да ЕУ изврши притисак на Приштину да испуни своје обавезе из Споразума постигнутих 2013. године, јер Приштина нема намеру да то уради.

Селаковић чуо јединствену поруку у Думи - сви против независности Косова

Како је подсетио, тим споразумима је предвиђено да Београд испуни три обавезе а Приштина само једну.

„Београд је испунио све своје обавезе, а Приштина није своју једну једину обавезу која се тиче формирања Заједнице српских општина. Видимо да им ни не пада на памет да у дело спроведу договорено у Бриселу“, истакао је Селаковић.

Српски министар је рекао и да је Београд спреман на дијалог са Приштином, али да то не подразумева оно што се протеклих месеци могло чути од тамошњих званичника - признавање независности Косова за које би Србија добила признање Приштине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала