Агенција за лекове Србије огласила се о вакцини „Астра зенека“

Пратите нас
У току је истрага која треба да утврди да ли су случајеви ретког типа крвних угрушака повезани са вакцином „Астра зенека“ против вируса корона, а Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) каже да је став и СЗО и Европске агенције за лекове исти, а то је да не треба ограничити примену те вакцине.

Он је на конференцији за новинаре, на којој је био и министар здравља Златибор Лончар, рекао да је неупоредиво већа корист него ризик након примене вакцине „Астра зенека“, те да у Србији не постоји ниједан случај било каквих тромбоемболијских проблема са крвним угрушцима који су доведени у вези са том вакцином, пренео је Танјуг.

„Све што је до сада евидентирано везано за нежељене реакције на ову вакцину, пажљиво је проучавано на светском, европском нивоу и код нас. Имамо дневне извештаје о нежељеним реакцијама и ништа спорно до сада нисмо видели“, поручио је Зелић.

Истиче, сви пацијенти који су примили прву дозу „Астра зенека“ вакцине, без икакве бојазни могу да приме и другу дозу.

„Да постоји било какав проблем, Агенција за лекове би реаговала, а до сада није било никакве такве препоруке нити било каквог ограничења и желимо да поручимо грађанима да могу да буду безбрижни и да наставе да се имунизују овом вакцином“, рекао је Зелић.

Истакао је да вакцинација нема алтернативу и да су све вакцине које је АЛИМС контролисао квалитетне, ефикасне и пре свега, безбедне.

Он је данас са представницима студентских организација разговарао о значају вакцинације против ковида-19.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала