Бајден ограничио пријем избеглица на 15.000 годишње

© AP Photo / Gregory BullМигранти у мексичком граду Тихуани, на граници са Калифорнијом, чекају на улазак у САД
Мигранти у мексичком граду Тихуани, на граници са Калифорнијом, чекају на улазак у САД - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2021
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден потписао је уредбу којом се ограничава пријем избеглица ове године на историјски најнижи број од 15.000, који је поставио његов претходник Доналд Трамп. Тиме је одложен план да се тај број подигне на 62.500, што је изазвало негодовање адвоката избеглица и појединих демократских законодаваца.

С повећањем критика, Бела кућа је издала саопштење у коме се наводи да ће Бајден одредити коначни, повећани број избеглица који могу да уђу у земљу до 15. маја, јавио је Ројтерс.

Бајденово наређење да ограничи пријем миграната на 15.000 био је ударац за адвокатске групе које су желеле да председник из редова демократа брзо промени политику о избеглицама коју је поставио бивши председник Трамп, а који је одредио бројку као начин да се ограничи имиграција.

Програм за пријем избеглица се разликује од система азила за мигранте.

Избеглице морају да прођу кроз проверу да би ушле у САД, док мигранти који дођу на граници Америке могу да затраже азил.

Бајден, који је преузео дужност у јануару, пре два месеца наговестио је да ће повећати број улазака за избеглице током 2021. године, до краја фискалне године 30. септембра, али засад није то урадио.

Ројтерс додаје да је Бајденов опрезан приступ вероватно повезан са бригама око броја прихвата избеглица због све већег броја миграната који стижу на америчко-мексичку границу претходних месеци и не жели да САД изгледају исувише отворено или мекано, рекао је високи амерички званичник који је упознат са овим питањем, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала