Министар финансија о помоћи за грађане: Ко све добија новац и када креће пријава

© Sputnik / Милош ЋурчинДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2021
Пратите нас
Пријава за све који желе да приме помоћ од „30 плус 30 евра“ креће 28. априла и трајаће до 15. маја, најавио је министар финансија Синиша Мали.

Мали је рекао да ће 28. априла бити отворена страница Трезора Србије на којој ће грађани моћи да се пријаве за помоћ.

Како је прецизирао, они који примају социјалну помоћ и пензионери не морају да се пријављују.

У мају сукцесивно креће исплата првих 30 евра, и до краја маја ће бити завршена, а других 30 евра грађани ће добити у новембру, рекао је Мали.

Према његовим речима, у плану је и помоћ за незапослене, а њу ће добити сви они који су у четвртак када је донета уредба били евидентирани на бироу за незапослене. „Добиће у јуну 60 евра“, рекао је Мали.

Две пуне минималне зараде, око 500 евра добиће сви самостални уметници, и додатних 500 евра запослени у области угоститељства, туризма, туристички водичи, агенције за изнајмљивање возила, додао је он.

Говорећи о помоћи за грађане на Косову и Метохији, Мали је рекао да ће сви тамо добити помоћ од 100 евра, као и да ће незапослени на КиМ добити 200 евра.

„Они се не пријављују, идемо преко Канцеларије за КиМ, они ће свој новац добити у мају“, казао је Мали.

Он је подсетио и да ће три пута по 50 евра бити уплаћена минимална зарада за запослене у микро, средњим, великим предузећима, а прва исплата била је у марту.

„Милион и 130 хиљада радника добило је 50 одсто минималне зараде. Имамо још два пута по 50 одсто минималне зараде“, навео је Мали, пренео је Б92.

Шест месеци ће се исплаћивати и 600 евра по аутобусу за аутопревозике, а прва исплата је у априлу.

„Из месеца у месец, од априла до новембра, Србија ће сваког месеца имати неку врсту помоћи коју уплаћује или привреди или суграђанима“, рекао је Мали.

Мали је најавио и ребаланс буџета за ову годину, а како је објаснио, главни разлог за то је трећи пакет помоћи.

„Прошле године имали смо два пакета помоћи укупне вредности 704 милијарде динара, то је скоро шест милијарди евра. Овај трећи пакет је вредан 257 милијарди динара“, рекао је Мали и додао да је то 17,2 одсто једногодишњег БДП-а.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала