Медији: Британија шаље два брода у Црно море - у приправности „Краљица Елизабета“

CC BY 2.0 / Dave Jenkins / HMS Queen Elizabeth in Gibraltar / Носач авиона "Краљица Елизабета"
Носач авиона Краљица Елизабета - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Пратите нас
Велика Британија ће у мају послати разарач и противподморничку фрегату у Црно море у знак солидарности са Украјином и савезницима из НАТО-а у региону, саопштили су „Тајмсу“ извори у краљевској Ратној морнарици.
Бродови, како наводи лист, припадају групи носача авиона који се налази у Средоземном мору. Ловци Ф-35 и хеликоптери „Мерлин“ на носачу авиона „Краљица Елизабета“ биће спремни да долете у помоћ у случају претње са стране руских бродова, подморница и авијације, пише лист. При томе, носач авиона остаје у Средоземном мору јер је забрањено тако великим бродовима да упловљавају у Црно море.

Како је саопштио „Тајмсу“ извор у британској Ратној морнарици, Лондон подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине и позива Русију на смиривање ситуације.

Раније су САД биле планирале да пошаљу бродове у Црно море. Разарачи „Рузвелт“ и „Доналд Кук“ су требали да стигну 14-15. априла, али, како су пренели медији, Пентагон је одлучио да одустане од ове операције, због опасне ескалације напетости између Русије и Украјине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала