Премијер Чешке: „Росатому“ неће бити дозвољено учешће на тендеру за нуклеарку

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЛого корпорације "Росатом"
Лого корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Пратите нас
Владе Чешке неће дозволити руској државној корпорацији „Росатом“ да учествује на тендеру за изградњу новог енергетског блока у нуклеарној електрани „Дуковани“ на југоистоку земље, сматра чешки премијер Андреј Бабиш.  
„Мислим да (‘Росатому’) не треба да се дозволи да учествује (на тендеру). Претпостављам да ће влада тако и одлучити“, рекао је Бабиш за „Чешку ТВ“.

Раније је заменик премијера Чешке и министар индустрије и трговине земље Карел Хавличек изјавио да је врло мало вероватно да би „Росатом“ могао да добије тендер за нуклеарну електрану „Дуковани“.

Улаз у зграду чешког Сената - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2021
Чешки Сенат предложио ЕУ проширивање антируских санкција

Пријаве за учешће на тендеру новог енергетског блока чешке нуклеарне електране, која је изграђена 1985-1987. према совјетском пројекту, предали су руска државна корпорација „Росатом“, америчка компанија „Вестингхаус“, кинески „Чајна џенерал нуклеар пауер“, француски „ЕдФ“ и јужнокорејска компанија „КХНП“. Победник тендера треба да буде утврђен најкасније до 2024. године. Изградња самог блока требало би да започне 2029. године, а заврши се 2036. године. Вредност пројекта је око шест милијарди евра.

Могуће учешће фирми из Русије и Кине у изградњи новог енергетског блока нуклеарке више пута су критиковали лидери опозиционих партија, као и чешка контраобавештајна служба. Више од 30 представника горњег и доњег дома парламента написало је заједничко писмо влади у октобру прошле године, тражећи од ње да не дозволе фирмама из Русије и Кине да се надмећу за нову енергетску јединицу из безбедносних разлога. Као резултат тога, чешка влада је у марту ове године искључила кинеску компанију из потенцијалних понуђача.

Са своје стране, председник земље Милош Земан више пута је изјављивао да подржава најшире могуће учешће страних компанија на тендеру.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала