Саветник украјинског министра: Кијев није спреман за рат

CC BY 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Vadim Kovalov / War UkraineУкрајински војници на линији разграничења у Донбасу
Украјински војници на линији разграничења у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Пратите нас
У случају наставка рата у Донбасу, украјинска војска ће се наћи у горем положају него 2014. године, сматра ванредни саветник министра одбране Украјине Јуриј Бутусов.
„Нажалост, ако дође до великог рата, поновиће се многе ствари из 2014. године. На фронту се врло добро види да државно руководство не обраћа озбиљну пажњу на војне реформе“, рекао је Бутусов у интервјуу за телевизију „Апостроф“.

Такође је указао на проблеме у сектору правосуђа, политичком и економском систему, нагласивши да због њих земља нема довољно новца ни за оно што је потребно.

Застава Русије на Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Кремљ: Деескалација у Донбасу могућа под једним условом

Према његовим речима, нема сумње да ће за потребе војске новац морати да прикупљају добровољци.

„Држава не спроводи ниједан програм масовне куповине дронова за подршку пешадији“, приметио је он.

Бутусов је такође нагласио да су војсци потребна теренска возила, уређаји за ноћни вид, термографске камере, а обим куповине ове опреме остаје на мизерном нивоу. При томе је на проблеме који су постојали 2014. године додат и недостатак муниције. Бутусов наводи да је разлог за то било исцрпљивање залиха током ратних година у Донбасу и експлозије у складиштима.

„Не могу их ни направити ни купити добровољци. Држава мора да реши ово системско питање, а ово питање се не решава“, пожалио се саветник.

Сукоб у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против самопроглашене Доњецке и Луганске народне републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Кијеву.

Свеобухватни прекид ватре у Донбасу ступио је на снагу 27. јула прошле године. Ове мере подразумевају потпуну забрану пуцања, размештања наоружања у насељима и у њиховој близини, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Осим тога, предвиђена је дисциплинска одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају бити на снази све док се сукоб не реши у потпуности.

Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Руски дипломата: НАТО подстиче Украјину да војним путем реши проблем Донбаса

Од краја фебруара у региону су почеле да се повећавају тензије: ОЕБС извештава о значајном повећању броја кршења прекида ватре, а устаници наводе да Оружане снаге Украјине у гранатирању користе артиљерију. У нападу украјинског дрона на село Александровско 3. априла, погинуло је једно дете. Самопроглашене републике сматрају да Кијев припрема офанзиву великих размера.  

У Москви су тренутну ситуацију назвали опасном, јер би на истоку Украјине поново могао да се разбукта грађански рат. Како је приметио портпарол руског председника Дмитриј Песков, Русија у овим условима предузима мере да осигура своју безбедност. Он је додао да кретање трупа на територији земље не би смело никога да узнемирава, јер Москва никоме не представља претњу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала