Стејт департмент: САД нису умешане у заверу против Лукашенка

© Sputnik / Александр Астафьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе негирају умешаност у заверу чији је циљ био атентат на белоруског председника Александра Лукашенка, изјавио је представник Стејт департмента за Спутњик.
„Видели смо извештаје у руским државним медијима о наводној завери против Александра Лукашенка, као и његове личне изјаве у медијима. Било какав наговештај да су америчке власти стајале иза покушаја атентата на Лукашенка или учествовале у њему апсолутно није истинит“, истакао је портпарол Стејт департмента.  

Представник Стејт департмента додао је да су Сједињене Америчке Државе спремне да помогну свом држављанину који је приведен у случају покушаја убиства председника Белорусије.

„Видели смо саопштења да је у Минску приведен амерички држављанин. Кад год је неки амерички држављанин приведен у иностранству, спремни смо да пружимо све потребне конзуларне услуге“, прецизирао је он.

Према његовим речима, америчке власти увек позивају све земље да „пажљиво и на основу реципроцитета“ поступају са лицима са америчким двојним држављанством, чак и ако немају такву обавезу према Бечкој конвенцији.

Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Операција „Тишина“: Откривени детаљи плана за извођење пуча и атентата на Лукашенка

Председник Белорусије Александар Лукашенко је 17. априла објавио да је приведена група људи која је припремала атентат на њега и његову децу. Према речима председника, у ово су умешане америчке обавештајне службе. Како је саопштила Федерална служба безбедности Русије (ФСБ), у Москви је, између осталог, приведен и адвокат са америчким и белоруским држављанством Јуриј Зенкович, који је заједно са осталим члановима групе планирао војни пуч 9. маја у Минску.   

После председничких избора одржаних у Белорусији 9. августа 2020. године, на којима је шести пут победио Александар Лукашенко, који је, према подацима Централне изборне комисије, добио 80,1 одсто гласова, у земљи су почели протести опозиције, повремено праћени нередима.

КГБ Белорусије је 11. фебруара објавио да се ситуација у земљи стабилизовала, врхунац протеста прошао, а њихова одржавања практично су прекинута. Против низа белоруских опозиционих лидера покренути су кривични поступци, укључујући и за позиве на заузимање власти, стварање екстремистичких група и заверу чији је циљ преузимање државне власти на неуставан начин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала