Британски медији: Лондон уводи нови закон за борбу против „непријатељских земаља“

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаВестминстерска палата и мост у Лондону
Вестминстерска палата и мост у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Влада Велике Британије планира да усвоји нови закон, по којем ће сва лица, која у тој земљи раде за стране владе, морати да се региструју. На овај начин влада планира да заштитити Велику Британију од „непријатељских земаља“, као што су Русија или Кина, пише „Тајмс“.

Према подацима листа, премијер Велике Британије Борис Џонсон објавиће о увођењу новог закона током краљичиног обраћања које је планирано за 11. мај. Он намерава да тражи увођење нових правила због пораста забринутости деловањима Москве и Пекинга.

Нов закон ће омогућити да се прошири постојећи закон о кривичном гоњењу и депортацији страних шпијуна, који угрожавају националне интересе Велике Британије. У складу са тим, одбијање обавезне регистрације ће се сматрати кривичним делом.

Концепција регистрације странаца је заснована на аналогичној шеми, која је актуелна у САД, а подразумева да су страни агенти обавезни да се региструју у Министарству правде, као и да периодично достављају извештаје. Закон се односи на све, који представљају интересе других земаља, укључујући и консултанте, новинаре и експерте за односе са јавношћу.

Влада Велике Британије планира да ревидира и закон о државној тајни и да унесе неке промене, које би омогућиле његову примену и на странце, који покушавају да поткопају националне интересе Велике Британије из иностранства, укључујући сајбер криминалце који раде за друге државе. Тренутно се овај закон односи само на британске држављане који су у иностранству.
Лондон - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Нејасне амбиције: Како Лондон намерава да „донесе добро свету“

Поред тога, план је да се промене термини у закону, које многи чланови владе сматрају застарелим. Сада се незаконитом радњом сматра крађа „шема, планова, модела који могу бити директно или индиректно корисни за непријатеља“. Влада такође планира да ову формулацију замени „документом, информацијом или нечим другим“, што би могло бити корисно „страним државама“.

Раније је британско Министарство спољних послова саопштило, да иза сајбер напада против компаније „Солар виндс“ стоји Спољнообавештајна служба Русије. Лондон је такође изјавио да Русија остаје најозбиљнија претња британској националној и колективној безбедности. Прошле недеље је руски амбасадор у Лондону Андреј Келин позван у Форин офис у вези са „непријатељским понашањем“ Москве.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је нагласио невиност Москве за сајбер нападе. Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова приметила је да су америчке оптужбе за умешаност Русије у масовни хакерски напад на америчке савезне агенције неутемељене.

Русија је више пута оповргла оптужбе за покушаје утицаја на демократске процесе у различитим земљама, а Песков их је назвао „апсолутно неоснованим“. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, говорећи о наводном руском мешању у изборе у различитим земљама, рекао је да за то нема никаквих доказа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала