Како спасити телефон који је упао у воду

CC0 / Pixabay / Мобилни телефони
Мобилни телефони - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Ако вам се десило да вам телефон упадне у воду или сте га полили неком течношћу, налазите се међу 25 одсто корисника паметних телефона који су се суочили са тим проблемом.

Стручњаци наводе да у том случају предузмете неке кораке који би могли да помогну да се спасе телефон.

Према њиховим саветима, неопходно је одмах искључити уређај.

Уколико је реч о водоотпорном телефону, а ви сте га потопили или прелили нечим што није вода, стручњаци из компанија „Епл“ и „Самсунг“ препоручују да га исперете у чистој води (али не директно испод славине јер га тако можете оштетити).

Потом је потребно да се уређај добро обрише папирним марамицама или меком крпом, а затим и лагано протресе да би се избацила вода из отвора за пуњач. Важно је да телефон не тресете прејако јер тако течност може да продре дубље у унутрашњост уређаја.

Извадите СИМ картицу и употребите компримовани аеросол за избацивање воде. Стручњаци упозоравају да телефон не би смео да се суши феном јер топлота може да оштети гумене делове и екран.

Осушите телефон, посебно улазе за прикључке, а затим га ставите у херметички затворену посуду испуњену пакетима силикагела (то су пакетићи који долазе с новим ципелама или торбама) или другог средства за сушење које ће упити влагу.

Телефон не би требало пунити све док не будете сигурни да је потпуно сув јер пуњење уређаја у којем још има влаге може да проузрокује додатну штету. Потребно је сачекати бар пет сати након што вам се учини да је телефон сув.

Ипак, ако вам ови кораци не помогну, не покушавајте сами да га отворите и даље сушите, већ се за помоћ обратите сервису, пренео је Б92.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала