Рагми Мустафа: Командант Леши добија споменик на југу Србије

© Фото : UÇK - Ushtria Çlirimtare e KosovësРидван Ћазими, познатији као капетан Леши, команданат терористичке организације Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе
Ридван Ћазими, познатији као капетан Леши, команданат терористичке организације Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Председник Националног савета Албанаца Рагми Мустафа рекао је да су на узвишењу изнад Великог Трновца на југу централне Србије почели радови на уређењу простора и изградњи објекта посвећеног команданту тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе Ридвану Ћазимију, познатом и као командант Леши.

 

Он је објаснио да ће то бити место на којем ће се "неговати сећање на команданта Лешија", кога , како тврди, на том простору доживљавају "као хероја новије историје, човека који се жртвовао за добробит свог народа”, преноси Косово онлајн.

Мустафа је додао да се на брду изнад Великог Трновца не догађа ништа страшно и опасно по државу, како се, по његовој оцени, третира свака иницијатива Албанаца на југу Србије.

Он је оценио да су "опасне изјаве које долазе из Београда према којима су Албанци увек државни непријатељи“.

Ридван Ћазими је био је један од четири команданта терористичке организације Ослободилачка војске Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Погинуо је 2001. године током сукоба са Здруженим снагама безбедности на брду Црни камен код Великог Трновца.

На улазу у Велики Трновац локални Албанци су му 2002. године подигли споменик, а 2012. је у том месту отворен и музеј посвећен њему, који су подигли локални Албанци уз помоћ албанске дијаспоре.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала