„Најгора ситуација у последњих 30 година“: Зеленски покушава да проблеме Украјине пребаци на НАТО

© REUTERS / Ukrainian Presidential Press ServiceВладимир Зеленски
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Неславни пут председника Владимира Зеленског у Париз, тврдоглаво понављање мантре о чланству у НАТО и руској агресији, као и скандал око двојног држављанства - прете у потпуности да му униште рејтинг, док народ живи никад горе, оцењује руска телевизија „Звезда“ у анализи тренутне ситуације у Украјини.

Кренувши у Париз, Владимир Зеленски је, очигледно, желео да покаже како Украјину чекају у Европи. Међутим, од самог почетка посете није све ишло тако глатко. На преговоре са Емануелом Макроном председник Украјине је стигао у црном „Реноу“, који је далеко од класе у којом се вози човек његовог ранга.

Иако је брачни пар Зеленски био дочекан на вратима Јелисејске палате, саму Украјину за сада нису спремни да приме на европски праг. Два лидера су више од сат и по иза затворених врата разматрала чланство земље у ЕУ и НАТО. Затим им се придружила Ангела Меркел – путем видео линка. Разговор се толико одужио да се одустало од преговора у проширеном формату, а на конференцију за штампу Зеленски се појавио сам. И поново без конкретног резултата.

„Желео бих да чујем нешто конкретно, када буде било могуће. Међутим, то не зависи само од Француске, иако, сматрам да Француска игра велику улогу у решавању овог питања. У јуну ће бити одржан самит НАТО-а и тамо ћемо сигурно чути, да ли постоји такав сигнал“, изјавио је Зеленски након састанка са Макроном.
© AFP 2023 / Bertrand GuayПредседник Украјине Владимир Зеленски на конференцији испред Јелисејске палате
„Најгора ситуација у последњих 30 година“: Зеленски покушава да проблеме Украјине пребаци на НАТО - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Председник Украјине Владимир Зеленски на конференцији испред Јелисејске палате

На крају, у Украјини се више коментарисао деколте његове портпаролке, него магловити коментари украјинског председника. Сама конференција је одржана негде у дворишту, а не у парадној сали Јелисејске палате. 

„Врло забрињавајући сигнал је то што Макрон није изашао на заједничку конференцију за штампу. Тако нешто не памтим. То се дешава када преговори не иду глатко“, изјавио је народни посланик Украјине из партије „Опозициона платформа – За живот“ Нестор Шуфрич.

НАТО и ЕУ не охрабрују Украјину

Емануел Макрон се ограничио само кратким твитом – Француска и Немачка ће заједно са Украјином наставити да тражи политичко решење ситуације у Донбасу. Са друге стране, Кијев сматра да је једино решење за окончање рата – чланство Украјине у НАТО.

Још пре посете Зеленског Паризу подршку генералног секретара Алијансе потражио је шеф украјинског Министарства иностраних послова. Али је није нашао.

„То је суверено право сваке државе, укључујући Украјину, да подноси захтеве за чланство, али исто тако и 30 држава НАТО-а одлучују када ће чланство бити предложено“, нагласио је Јенс Столтенберг.

Председници Украјине и Турске, Владимир Зеленски и Реџеп Тајип Ердоган, на састанку у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
„Злогласна Кримска платформа": Чему Зеленски да се нада када Ердоган обећава?

Сама Европа не жури да иде у госте у Кијев – чак и када је позвана. Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је одбила да учествује на украјинском самиту „Кримска платформа“, који је заказан за август. Иако је то време летњих одмора у бриселској администрацији, она је као изговор навела – попуњен распоред.

Чланство у НАТО, као кључ решења проблема Донбаса, код многих изазива чуђење. Јер, Мински споразуми које је усвојила „Нормандијска четворка“ треба да реше ситуацију на југоистоку земље. Међутим, Кијев упорно саботира договоре, покушавајући да од свог проблема створи главобољу целој Европи.

Приче о митској агресији Русије само подгревају националистичка расположења. На улицама Одесе пролази војна техника, спремају се антитерористичке војне вежбе, уз објашњење: за сваки случај. 

У међувремену, ситуација на југоистоку Украјине постаје све усијанија, Донбас се свекодневно гранатира. Гину цивили. Међутим, и то је мало. Ратоборни екстремисти желе прави рат са Русијом у којем, верују, могу победити.

Борба за рејтинг

Ако не буде команде за рат, сва ова агресија прети да се обруши на самог Зеленског, сматрају експерти. У исто време, по њиховим речима, још један бум национализма у Украјини намерно се изазива – да се не разбеже бирачи председника, који је пре две године добио огромну подршку – 73 одсто гласова. Међутим, она се сада топи.

„Људи који сада воде државу, лоше реагују на догађаје. Налазимо се у најгорој ситуацији за последњих 30 година“, сматра економиста Јуриј Атамањук.

Противници Зеленског се спремају да искористе све промашаје Зеленског. На политичкој сцени се поново појавио бивши председник Петро Порошенко који се не може препознати: пластична хирургија је одрадила своје, а ту су и нове ципеле „Луј Витон“. А не спава ни Јулија Тимошенко која одавно сања место председника Украјине.

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаПетро Порошенко - бивши председник Украјине
„Најгора ситуација у последњих 30 година“: Зеленски покушава да проблеме Украјине пребаци на НАТО - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Петро Порошенко - бивши председник Украјине
Као да се све уротило против надареног глумца, сада председника, букнуо је и скандал око двојног држављанства – изгледа да поседује и израелско, поред украјинског. Да ствар буде апсурдна, управо је Зеленски, као шеф државе, потписао закон којим се забрањује двојно држављанство украјинским чиновницима.

Поред двојног држављанства, Зеленском је пронађена вила у Италији, његовој супрузи стан у Лондону, а о некретнинама на Криму да и не говоримо. Можда има и руско држављанство – шапуће се по кулоарима. Можемо само замислити шта би се десило са Зеленским ако се ово покаже тачним. У сваком случају, украјинском председнику не долазе мирни дани.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала