Руска свемирска станица би могла да се користи за освајање Месеца

© Sputnik / Антон ДенисовПун Месец
Пун Месец  - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Будућа национална свемирска станица би могла да се користи као прелазни пункт за освајање Месеца, изјавио је руски вицепремијер Јуриј Борисов за телевизију „Русија 1“.
„Наравно, то је једна од нових функција. И могуће је да се станица озбиљно разматра као неки прелазни пункт, између осталог, за освајање Месеца и лунарног простора“, рекао је он.

Заменик руског премијера истакао је да је Русија у стању да самостално изгради такву станицу. С тим у вези, прецизирао је да ће, уколико неко изрази жељу, Москва имати партнера, али да ће сама изаћи на крај са тим задатком.

Борисов је такође рекао да би нова станица могла да се налази на вишем положају од Међународне свемирске станице.

„Морамо се подићи више. То ће нам омогућити да готово у потпуности видимо руску територију и посебно поларне регионе, што је веома важно. То је повезано и са развојем Северног морског пута“, објаснио је.
Поглед из Међународне свемирске станице - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2020
Русија прави своју орбиталну станицу: Посматраћемо читаву површину Земље

Истовремено, он је упозорио да ће би стање конструкције на Међународној свемирској станици (МСС) могло у будућности да изазове озбиљне последице, чак и катастрофу.

„Не можемо да угрожавамо животе космонаута. Ситуација која је данас повезана са старењем конструкције, гвожђа, могла би да доведе до неповратних последица – па и до катастрофе. То не сме да се дозволи“, нагласио је он, говорећи о потреби стварање руске орбиталне станице.

Подсетимо, Русија је раније најавила да ће се повући из пројекта Међународне свемирске станице за четири године и да ће почети да ствара нову националну орбиталну станицу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала