Шта чека српске туристе на грчкој граници

© AP Photo / Thanassis StavrakisТестирање на ковид 19
Тестирање на ковид 19 - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Ништа се није променило, договор између Србије и Грчке остаје, тестирање појединих грађана који из наше земље улазе у Грчку из Бугарске је најављено. Молим медије да не праве негативну кампању и пре него што је сезона почела, каже за Спутњик директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић.

Грчка је данас отворила границе за држављане Србије, међутим, медији су известили да су и поред потврде о вакцинисању и негативног ПЦР теста, сви наши грађани тестирани на корону при уласку у ту земљу.

© Sputnik / Сенка МилошГрчка граница - улазак из Бугарске на прелазу Градина
Шта чека српске туристе на грчкој граници - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Грчка граница - улазак из Бугарске на прелазу Градина

На грчкој граници – насумични тестови за туристе

Сеничић подсећа да су Грци најавили да ће по случајном узорку тестирати држављане Србије који улазе у Грчку, а сматра да је идеја да се на гранци чекају туристи 19. априла чудна, јер никада у то доба није ни било много српских туриста на грчкој граници и да је реч о негативној медијској кампањи која одмаже важној грани привреде. Како констатује, с обзиром да првог дана после отварања границе нема велике гужве, тестирани су сви који су ушли у Грчку.

"Зашто не би тестирали, имају могућност и право да то раде. Најавили су тестове и сигурно ће их радити, али у сезони, када буду гужве, пуно људи на граничним прелазима тестираће по случајном узорку, као и раније. Ово није правило само у Грчкој, у многим земљама је тако. То је од њих тражила Европска комисија да би могли да прихвате све сефтификате о вакцинацији, а колико знам, то је био једна од услова ЕК", каже Сеничић.

© Sputnik / Сенка МилошУлазак у Бугарску - гранични прелаз Градина.
Шта чека српске туристе на грчкој граници - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Улазак у Бугарску - гранични прелаз Градина.

Кроз Бугарску без ПЦР тест у транзиту

Он додаје да је сигуран да у сезони неће бити тестирани сви путници и претпоставља да ће, као и прошле године, бити проверено здравље по једне особе из сваког аутомобила.

Искуство од прошле године говори да тестирање није било учестало, како је сезона одмицала, јер су се створиле велике гужве, па, иако је на граници било тестова, није било могуће обрадити све који су кренули у Грчку на одмор.

Наш саговорник подсећа да је за боравак у Бугарској неопходан ПЦР тест, али ако сте у пролазу и путујете ка Грчкој или Турској, није.

"Негде око 220 километара је укупна дужина пута кроз Бугарску, 40 километара нема ауто пута, међутим, тај пут је јако добар. Имате рок да у Бугарској боравите одређено време, али ако тамо боравите дуже од 12 сати, ипак морате да имате ПЦР тест. Нотирају вас на уласку и изласку из Бугарске. Ако сте у том року прешли границу, нема никаквих проблема", каже Сеничић.

© Sputnik / Сенка МилошНа уласку из Бугарске у Грчку обавезна је дезинфекција возила.
Шта чека српске туристе на грчкој граници - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
На уласку из Бугарске у Грчку обавезна је дезинфекција возила.

Слободно на одмор у четири земље

Он додаје да је тренутно на одмор могуће отићи и у четири земље које нису поставиле било какве услове - Црну Гору, Босну и Херцеговину, Северну Македонију и Албанију, те да би тако требало да остане током целе летње сезоне, ако се не промени епидемиолошка ситуација.

"У овом тренутку за боравак у Бугарској је потребан ПЦР тест, као и за Кипар, Турску и Египат. Очекујемо да и у овим земљама дође до ублажавања мера, односно прихватања серификата о вакцинацији. Тренутно можемо и у Хрватску, под истим условима као што можемо у Грчку. Хрвати прихватају све сертификате о вакцинацији, као алтернативу - негативан ПЦР тест, али и брзи анти генски тест, све три опције за улазак у Хрватску долазе у обзир".

Саговорник Спутњика подсећа да су Италија и Шпаније сигурно затворене до јуна, али и не очекује да ће ове сезоне без већих рестрикција моћи да се путује у ове земље које су одувек биле избор туриста из Србије.

CC0 / Pixabay / Хрвати прихватају све сертификате о вакцинацији, као алтернативу - негативан ПЦР тест, али и брзи антигенски тест.
Шта чека српске туристе на грчкој граници - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Хрвати прихватају све сертификате о вакцинацији, као алтернативу - негативан ПЦР тест, али и брзи антигенски тест.
Грци ће додатно попустити мере

"Ако до тога дође, агенције ће брзо реаговати", каже Сеничић, кога смо питали и за коментар на притужбе туристичких радника Грчке, да тренутно нису у стању да се припреме за долазак туриста из Србије, с обзиром да им је још увек ограничено кретање.

Сеничић каже да је Грчка отворила границу за Србе и како би туристички радници могли да циркулишу и договоре долазак гостију из Србије, али и оних који желе да коначно обиђу своје некретнине.

Попуштање мера у Грчкој би требало да уследи крајем ове недеље, оно подразумева отварање башта кафића и хотела, али и проширење ограничења кретања за све који раде у туризму, да би се припремила сезона.

"И нас из Србије чекају путовања у Грчку, састанци, имамо уговоре, понуде су направљене на основу телефонске и имејл комуникацје, али морамо отићи на лице места, да видимо како то све изгледа. Имамо проблем са појединим власницима кућа који ове године не желе да раде, јер су у страху. Ту ће бити померања, премештања. Иако се отвара сезона, то није крај проблема, али свакако ће њихов највећи део да се решава током саме сезоне", каже.

© AP Photo / Mehmet Guzel"У региону Анталије, средњег приморја, веома се стриктно придржавају мера, чак су и најавили укидање рестрикција од почетка јуна", каже Сеничић.
Шта чека српске туристе на грчкој граници - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
"У региону Анталије, средњег приморја, веома се стриктно придржавају мера, чак су и најавили укидање рестрикција од почетка јуна", каже Сеничић.
У Турској уз море безбедно

Упитан да ли грађани Србије који су издвојили новац за летовање у Турској треба да стрепе због новог таласа короне у тој земљи, објашњава да највећи број заражених живи у за туристе недоступним, руралним подручјима, али и у милионским градовима, Анкари и Истанбулу.

"На тај број становника број заражених јесте велики, цифре од 50 или 60 хиљада јесу велике, али то је ниво који смо ми у Србији имали до пре две недеље. Процентуално, то је тај ниво заражености, није већи. Са друге стране, уз море, ни прошле године није био велики проблем. У региону Анталије, средњег приморја, веома се стриктно придржавају мера, чак су и најавили укидање рестрикција од почетка јуна", каже Сеничић.

Он подсећа да је Русија до тада обуставила чартер летове, али верује да ће се ситуација до почетка сезоне нормализовати.

"Очекујем да ће Турска, с обзиром да у великој мери зависи од туризма, учинити све да дочека госте из Србије, али и Русије, од којих неупоредиво више зависи. То може само попуштањем мера", закључује Сеничић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала