Стручњаци издали упозорење о витамину Д

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Laura Dahl / Пилуле витамина Д
Пилуле витамина Д - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Медицинска и стручна јавност упозоравају на неселективну употребу витаминских суплемената у условима пандемије корона вируса.

За само неколико месеци, научници су од упозорења о недостатку витамина Д у популацији прешли на упозорење о злоупотреби и неселективној употреби суплемената који се нуде за побољшање имунитета, пише шпански лист "Паис".

"Потребе за витамином Д могу се разликовати од особе до особе, тако да не постоји јединствени ниво концентрације 25-хидроксивитамина Д који дефинише недостатак, а не постоји ни консензус у погледу прецизног нивоа витамина Д који представља оптимално здравље", наводи се у саопштењу северноамеричког тима стручњака.

Шта нарушава имунитет: Начелница на ВМА о страху од пандемије
 Научници америчког Националног института за здравље упозоравају да су превисоке концентрације витамина Д у крви готово увек последица његове превелике конзумације путем дијететских суплемената и да могу проузроковати бубрежну инсуфицијенцију и аритмију, на крају и смрт.

Конзумација превише било које хранљиве материје, чак и оне неутралне попут воде, може имати штетне последице, поручују научници, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала