Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија, 1920
Олимпијске игре у Токију
Кошарка, тенис, одбојка, ватерполо... Србија на Олимпијским играма у Токију има 86 представника – ко су они, када наступају и шта се од њих очекује сазнајте уз Спутњик спорт.

Судбина Олимпијских игара у Токију: Шансе да ће бити отказане преко 50 одсто

© EPA / KYODOСат који одбројава до почетка Олимпијских игара у Токију
Сат који одбројава до почетка Олимпијских игара у Токију - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите нас
Шансе да ће Олимпијске игре у Токију бити отказане због епидемиолошке ситуације веће су од 50 одсто, изјавио је за Спутњик професор са Универзитета Хитоцубаши Јасухиро Сакауе који је стручњак за спорт и политику.

Генерални секретар јапанске Либералне демократске партије Тошихиро Никаи је пре неколико дана изјавио да не искључује могућност отказивања летњих Олимпијских и Параолимијских игара у Токију у зависности од епидемиолошке ситуације.

С друге стране, министар за административне реформе Таро Коно, који је задужен за вакцинацију против ковида 19, рекао је би игре могле да буду одржане без гледалаца.

Професор је за Спутњик објаснио због чега су те изјаве дате управо сада и има ли смисла одржати Олимпијске игре. Он сматра да недавна изјава генералног секретара ЛДП у вези са Олимпијадом може да буде повезана са тренутним резулатима социолошких испитивања.

Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Северна Кореја – прва држава која је рекла „не“ Олимпијским играма у Токију
„Изнета мишљења ми се чине разумним. Сматрам да је ЛДП дао такву изјаву, јер види да расте јавно мњење које позива на одлагање или отказивање Олимпијских игара у Јапану због ширења нове епидемије вируса корона и страхује од противљења грађана“, изјавио је Сакауе.

Став професора је да, с обзиром на тренутну ситуацију, практично нема смисла одржати Олимпијске игре. Он је то објаснио на следећи начин:

„Готово је немогуће организовати здравствени систем у условима пандемије вируса корона. Јавно мњење у Јапану и у иностранству није ентузијастично према одржавању Олимпијских игара у Токију. Али је још важније то да у овим условима неће бити могуће да се осигурају везе између спортиста које су апсолутно неопходне за продубљивање међународног разумевања и јачање мира у целом свету. Сматрам да одржавање Олимпијских игара у овој ситуацији неће имати смисла“, рекао је јапански експерт.

© AP Photo / Eugene HoshikoЧовек с маском испред олимпијских кругова у Токију.
Судбина Олимпијских игара у Токију: Шансе да ће бити отказане преко 50 одсто - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Човек с маском испред олимпијских кругова у Токију.

Професор је тиме изнео став да ће Олимпијске игре врло вероватно бити отказане. Како је рекао, одржавање би повукло и одређене ризике са политичког становишта.

„Мислим да је вероватноћа да ће Олимпијске игре бити отказане већа од 50 одсто. Може да се очекује да, у случају да заиста дође до отказивања, јапанска влада неће бити изложена критици и неће изгубити образ“.

Експерт сматра да ће Влада Јапана бити критикована уколико буде сматрала одржавање Олимпијских игара у Токију приоритетом и ако занемари борбу против ширења короне.

Он је у интервјуу додао да ће све већа бити и осуда владе због одабира политике „одлагања на годину дана“, као и да би „све то могло да се обије о главу ЛДП-у током предстојећих парламентарних избора на јесен“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала