Ултиматум Кине: Милијардер предаје контролу над компанијом?

© AP Photo / Thibault CamusДиректор компаније Алибаба Џек Ма
Директор компаније Алибаба Џек Ма - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Компанија „Ант груп“ истражује на који би начин њен оснивач, милијардер Џек Ма, продао свој удео и предао контролу над фирмом.

Наиме, кинеске регулаторне агенције су дале да се наслути како би тај потез могао смањити континуирани надзор Пекинга над њеним пословањем, наводе за Ројтерс поверљиви извори упознати са ситуацијом.

„Волстрит журнал“ је раније објавио да је Ма на састанку с регулаторима у новембру понудио продају делова „Анта“ кинеској влади.

Представници централне банке, Народне банке Кине и Кинеске регулаторне агенције за банкарство и осигурање су од јануара до марта разговарали одвојено и с Маом и с компанијом „Ант“, пише Ројтерс.

Компанија „Ант“ је порекла да је разматрала продају Маовог удела. „Одузимање Маовог удела у групи ’Ант‘ никада није било предмет разговора“, рекао је портпарол Анта, преноси Б92.

Регулатори дали Мау ултиматум?

Други извор, који је такође повезан с компанијом „Ант“, казао је за Ројтерс да су регулатори Мау назначили како му неће бити допуштено да прода свој удео групи или појединцу с којима блиско сарађује, већ да ће морати у потпуности да напусти компанију. Друга опција је да свој удео пренесе на кинеског улагача који је повезан с државом.

За било који од наведених потеза потребно је одобрење Пекинга, наводе извори.

Џек Ма је у октобру прошле године у свом говору јавно критиковао кинеске регулаторне агенције. Његово напуштање „Анта“ омогућило би поновно оживљавање неких важних планова компаније који су били обустављени након проблематичног говора.

Ма је током контроверзног говора у Шангају 24. октобра критиковао кинески систем регулације због гушења иновација, а глобална банкарска правила упоредио с „клубом старих људи“.

„Данашњи финансијски систем је наслеђе индустријског доба. Морамо поставити нови за следећу генерацију и за младе људе. Морамо реформирати тренутни систем“, рекао је Ма у свом говору.

Нешто више од недељу дана касније „Антова“ прва јавна понуда (процењена на рекордних 37 милијарди америчких долара), која је већ добила зелено светло од кинеског надзорног тела за хартије од вредности, била је суспендована. А кинеска влада је након Маовог говора покренула низ истрага и нових прописа који су захватили велики део технолошког сектора земље.

Нестао на три месеца

Џек Ма (56), који је такође основао „Алибабу“, после те реакције кинеских власти нестао је на три месеца из јавног живота. Појавио се кратко у јануару, па се онда опет повукао у приватни простор.

Кинески регулатор изрекао је 10. априла ове године „Алибаби“ новчану казну од 18,23 милијарде јуана (2,79 милијарди долара) због злоупотребе доминантног положаја на тржишту, чиме је прекршио прописе о слободном тржишном надметању.

Државна управа за регулацију тржишта утврдила је истрагом да је „Алибаба“ неколико година злоупотребљавала доминантну позицију на тржишту, онемогућујући појединим продавцима коришћење других платформи за трговину, истиче регулатор.

Неколико дана касније централна банка од је „Анта“ затражила да постане холдинг, чиме би подлегао одређеним банкарским правилима која би могла спречити његов даљи раст.

Ма је већ раније одступио с челних корпоративних позиција, али и даље има значајну контролу над „Антом“ и „Алибабом“. Иако је власник само 10 одсто удела у „Анту“, Ма контролише фирму путем повезаних субјеката. Наиме, Ма има 34 одсто удела у „Јунбу“, који има контролу над још два ентитета који заједнички поседују удео од 50,5 одсто акција „Анта“.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала