Блинкен: Арктик - „нова позорница сукоба“ у будућности

© Sputnik / Роман Денисов / Уђи у базу фотографијаНуклеарни ледоломац "Арктик"
Нуклеарни ледоломац Арктик - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пратите нас
Због пораста улоге Русије на Арктику се може отворити „нова позорница сукоба“, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
„Климатске промене могу створити нове позорнице ратних дејстава. У фебруару је руски гасни танкер први пут у историји пловио арктичким Северним морским путем. До недавно, ова траса је била проходна само неколико недеља годишње. Међутим, како се Арктик топи дупло брже од светског просека, овај период постаје све дужи“, рекао је Блинкен, говорећи о клими.

По тврдњама државног секретара, Русија „користи ове промене како би покушала а успостави контролу над новим просторима, модернизује своју базу на Арктику и гради нове, укључујући једну – 300 миља од Аљаске“. Своје присуство на Арктику, према речима Блинкена, повећава и Кина.

Раније је министар одбране Русије Сергеј Шојгу приметио пораст присуства америчких бродова на Арктику. По његовим речима, војно-политичка ситуација у региону постаје све комплекснија због конкуренције водећих светских држава за приступ ресурсима и транспортним комуникацијама. Русија активно гради Северну флоту ради јачања одбране и осигурања својих националних интереса на Арктику, нагласио је министар.

Министарство иностраних послова Русије је такође изразило забринутост повећањем америчког присуства у арктичком региону и нагласило да се Москва залаже да он остане поље за мирну сарадњу.

Каква је руска стратегија за Арктик и шта је арктички хектар сазнајте у ауторској емисији главне уреднице српске редакције Спутњика Љубинке Милинчић „Мој поглед на Русију“:

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала