Чавушоглу: Уговор са Кијевом о борбеним дроновима није усмерен против Москве

© Sputnik / Лола ЂорђевићМевлут Чавушоглу
Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пратите нас
Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да његова земља продаје Украјини борбене беспилотне летелице без предуслова и да уговор није усмерен против Русије.
„Продајемо дронове ономе ко то затражи, немамо никакве предуслове. Уговор са Украјином није усмерен против Русије. Уколико Русији буду потребни наши производи, исто као што смо купили од ње С-400, тако ћемо јој и продати своје производе. Срећом, ми смо земља која има добру производњу, имамо шта да продамо“, рекао је Чавушоглу за телевизију „Хабертурк“.

Прес-служба водећег произвођача турских дронова „Бајкар“ саопштила је раније да је Украјина већ купила турске ударне беспилотне летелице „Бајрактар“.

© AFP 2023 / Birol BebekТурска беспилотна летелица Bayraktar TB2
Чавушоглу: Уговор са Кијевом о борбеним дроновима није усмерен против Москве - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Турска беспилотна летелица Bayraktar TB2

Куповина другог пука С-400

Истовремено, шеф турске дипломатије је саопштио да Анкара преговара са Москвом о куповини другог пука система за противваздушну одбрану С-400.

„Што се тиче другог пука С-400, наши одговарајући ресори, укључујући и Министарство одбране, настављају преговоре са Русијом“, додао је министар.

Чавушоглу је критиковао став Америке о споразуму Русије и Турске у вези са С-400.

Зенитно-ракетный комплекс С-400 во время заступления на боевое дежурство на российской авиабазе Хмеймим для обеспечения безопасности полетов российской авиагруппы в Сирии - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2021
Анкара саопштила Вашингтону: За нас је питање куповине С-400 свршена ствар

Погрешно је говорити нам шта и од кога да купујемо. Сједињене Америчке Државе знају због чега смо купили С-400. То нам је било потребно и купили смо га. Да ли нам је потребно још? Јесте. Уколико хоћете да купимо од вас, морате да нам понудите разумне цене и одговарајуће услове – гаранције и пренос технологија“, објаснио је он.

Према његовим речима, „за време претходног америчког руководства Турска није могла да купи ни пиштоље како би чувала председника“.

„Предложили смо САД да направимо техничку групу за С-400. Уместо приклањања нечему треба наћи формулу за решење. Имамо и питања за Америку у вези са подршком Радничкој партији Курдистана“, додао је.

Испоруке руских ПВО система С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и Сједињених Америчких Држава, почеле су средином јула 2019. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала