Цене гаража и паркинг места вртоглаво расту: Продају се по невероватним ценама

CC0 / Pixabay / Гаража
Гаража - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Пратите нас
У Нишу квадрат стамбеног простора кошта око 1.000 евра, у Крагујевцу око 800, а становници Београда и Новог Сада исту количину новца одвајају за куповину паркинг места.

Наиме, гаражна места по Србији, и по тражњи и по цени, практично, стају "раме уз раме" са становима и то посебно у великим градовима, али и на планинама. У најновијем извештају Републичког геодетског завода, гаражни простор чини 8 одсто тржишта непокретности, а трговина гаражама је порасла за 43 одсто у првом кварталу 2021. године.

Расту истовремено и цене. Највише су забележене у Београду, и то за гаражу у централној зони на Врачару, где квадрат кошта и више од 1.700 евра. То је цена, колико рецимо, кошта и стамбени квадрат староградње у многим београдским општинама, али и квадрат новоградње у многим општинама на периферији Београда.

Ништа мање нису ни цене на Новом Београду зоне која такође пати од мањка паркинг места. Тако су два гаражана места надомак Арене понуђена на продају по цени од 42.000 евра. На Калварији у Земуну гаражна места у сутерену зграде власници цене по 1.373 евра по квадрату, а на Звездари по 416 евра, преноси Блиц.

Сличан ценовни тренд прати и Нови Сад. Гаража на Детелинари кошта 1.140 евра за квадрат, а у насељу Грбавица 815 евра. Они који се, пак, определе за закуп гараже мораће да издвоје од 50 до 220 евра месечно.

С друге стране, власницима гаража изнајмљивање паркинг места може да буде озбиљан бизнис. Не само да је проблематично наћи место, већ је спорно и константно плаћање паркинга, као и повремено премештање аутомобила. Ово није проблем који искључиво погађа центар Београда, већ свих општина у Београду, али и осталих градова попут Новог Сада.

Цена гаража нам указује да је постоји константна потражња за местима за паркинг у Србији, поготово у ширем и ужем центру главног града. Осим у великим градовима, где је паркирање одавно постало велики проблем, тражња за паркинг местима, расте и на популарним дестинацијама за одмор, као што су Копаоник и Златибор. На тим планинама цене гаража крећу се од 10.000 до 15.000 хиљада евра, док је издавање мање заступљено.

Према подацима РГЗ, гараже су у 2019. учествовале са један одсто у укупној вредности тржишта непокретности у Србији. Годину дана касније купопродаја гаража учествовала је са седам одсто у укупном промету некретнина.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала